ßßß Cookit - przepis na Amoniaczki

Amoniaczki

nazwa

Wykonanie

Amoniaczki to kruche ciasteczka z tradycją i według starej receptury.
Składniki:
-4 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru pudru
-1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-3 jajka
-1/2 kostki masła lub margaryny
-aromat śmietankowy
-2 płaskie łyżeczki amoniaku spożywczego
Do mąki dodajemy cukier puder, masło, 2 całe jajka i 1 żółtko, aromat oraz śmietanę
wymieszaną z amoniakiem. Zagniatamy ciasto.
Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika.
Ciastka możemy zrobić w różnych wersjach, np. wykrawane foremkami lub tak, ja my-
przez maszynkę ( inaczej, niż dawniej-wtedy do maszynek były odpowiednie nakładki do ciastek ).
My nasze ciasto przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem.
Powstały pasek makaroników układamy na desce posypanej mąką.
Nożem zanurzonym wcześniej w mące kroimy ciasteczka.
Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Blaszkę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C na 20 minut.
Po upieczeniu ciasteczka są rumiane i piękne.
Uwaga: nie należy się przejmować zapachem amoniaku, który wypełni kuchnię w trakcie pieczenia- bardzo szybko zniknie i nie będzie po nim śladu ale to właśnie amoniak nadaje ciasteczkom tę niepowtarzalną kruchość.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/01/amoniaczki.html