Wykonanie

Amoniaczki to kruche
ciasteczka z tradycją i według starej receptury.Składniki:-4 szklanki
mąki pszennej-3/4 szklanki
cukru pudru-1/2 szklanki kwaśnej
śmietany-3
jajka-1/2 kostki
masła lub
margaryny-
aromat śmietankowy-2 płaskie łyżeczki
amoniaku spożywczego

Do
mąki dodajemy
cukier puder,
masło, 2 całe
jajka i 1
żółtko, aromat oraz
śmietanęwymieszaną z
amoniakiem. Zagniatamy ciasto.Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika.
Ciastka możemy zrobić w różnych wersjach, np. wykrawane foremkami lub tak, ja my-przez maszynkę ( inaczej, niż dawniej-wtedy do maszynek były odpowiednie nakładki do
ciastek ).My nasze ciasto przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem.Powstały pasek makaroników układamy na desce posypanej
mąką.

Nożem zanurzonym wcześniej w
mące kroimy
ciasteczka.
Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia.Blaszkę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C na 20 minut.

Po upieczeniu
ciasteczka są rumiane i piękne.

Uwaga: nie należy się przejmować zapachem
amoniaku, który wypełni kuchnię w trakcie pieczenia- bardzo szybko zniknie i nie będzie po nim śladu ale to właśnie
amoniak nadaje
ciasteczkom tę niepowtarzalną kruchość.


Smacznego!