ßßß Cookit - przepis na Kurczak złocisty

Kurczak złocisty

nazwa

Wykonanie

Kurczak pieczony w całości, nie dość, że prezentuje się okazale, to smakuje też inaczej
niż pokrojony w części.Mięsko jest delikatne, kruchuteńkie i soczyste. Można przyrządzić go na różne sposoby. My pokażemy nasz sposób.
Najlepiej nadaje się do pieczenia kurczak o wadze ok. 1,8 kg.
My do tego dodaliśmy przyprawę " złocistą" do kurczaka, rozmaryn, dwa twarde, kwaśne
jabłka, kilka ząbków czosnku i odrobinę oleju.
Na co najmniej 12 godzin przed pieczeniem kurczaka, na wierzchu i od środka nacieramy
przyprawą do kurczaka oraz delikatnie skrapiamy olejem.
Rozmaryn możemy kupić, lub hodować w domu.
My dostaliśmy rozmaryn w doniczce od cioci Celinki i świetnie rośnie w domu w towarzystwie kawy (bardzo dziękujemy).
Przygotowujemy kurczaka do pieczenia.
Do środka wkładamy 2 obrane, wydrążone jabłka i gałązki rozmarynu.
Związujemy nóżki, układamy kuraka na ruszcie i stawiamy na blaszce.
Pod kurczakiem układamy kilka nieobieranych ząbków czosnku.
W czasie pieczenia jego aromat będzie przenikał do mięska.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, ale tylko na 15 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 30 minut.
Po tym zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 30 minut.
Teraz wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy termoobieg.
Kurczaka odwracamy piersią do dołu, aby soczek spłynął do niej.
To zajmuje ok. 10-15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy jabłka z rozmarynem i kurczak jest gotowy, pachnący
i smaczny.
Dodajemy chrzanik, ćwikłę i ...........mniam, mniam.................
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/10/kurczak-zocisty.html