Wykonanie
Kurczak pieczony w całości, nie dość, że prezentuje się okazale, to smakuje też inaczejniż pokrojony w części.
Mięsko jest delikatne, kruchuteńkie i soczyste. Można przyrządzić go na różne sposoby. My pokażemy nasz sposób.Najlepiej nadaje się do pieczenia
kurczak o wadze ok. 1,8 kg.My do tego dodaliśmy
przyprawę " złocistą" do
kurczaka,
rozmaryn, dwa twarde, kwaśne
jabłka, kilka ząbków
czosnku i odrobinę
oleju.

Na co najmniej 12 godzin przed pieczeniem
kurczaka, na wierzchu i od środka nacieramy
przyprawą do kurczaka oraz delikatnie skrapiamy
olejem.
Rozmaryn możemy kupić, lub hodować w domu.My dostaliśmy
rozmaryn w doniczce od cioci Celinki i świetnie rośnie w domu w towarzystwie
kawy (bardzo dziękujemy).

Przygotowujemy
kurczaka do pieczenia.Do środka wkładamy 2 obrane, wydrążone
jabłka i gałązki
rozmarynu.Związujemy nóżki, układamy kuraka na ruszcie i stawiamy na blaszce.Pod
kurczakiem układamy kilka nieobieranych ząbków
czosnku.W czasie pieczenia jego aromat będzie przenikał do
mięska.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, ale tylko na 15 minut.Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 30 minut.Po tym zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 30 minut.Teraz wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy termoobieg.
Kurczaka odwracamy piersią do dołu, aby soczek spłynął do niej.To zajmuje ok. 10-15 minut.

Wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy
jabłka z
rozmarynem i
kurczak jest gotowy, pachnącyi smaczny.

Dodajemy chrzanik,
ćwikłę i ...........mniam, mniam.................

Smacznego!