Wykonanie
             Kurczak
Kurczak pieczony w całości, nie dość, że prezentuje się okazale, to smakuje też inaczejniż pokrojony w części.
Mięsko jest delikatne, kruchuteńkie i soczyste. Można przyrządzić go na różne sposoby. My pokażemy nasz sposób.Najlepiej nadaje się do pieczenia 
kurczak o wadze ok. 1,8 kg.My do tego dodaliśmy 
przyprawę " złocistą" do 
kurczaka, 
rozmaryn, dwa twarde, kwaśne
jabłka, kilka ząbków 
czosnku i odrobinę 
oleju.

Na co najmniej 12 godzin przed pieczeniem 
kurczaka, na wierzchu i od środka nacieramy
przyprawą do kurczaka oraz delikatnie skrapiamy 
olejem.
 Rozmaryn
Rozmaryn możemy kupić, lub hodować w domu.My dostaliśmy 
rozmaryn w doniczce od cioci Celinki i świetnie rośnie w domu w towarzystwie 
kawy (bardzo dziękujemy).

Przygotowujemy 
kurczaka do pieczenia.Do środka wkładamy 2 obrane, wydrążone 
jabłka i gałązki 
rozmarynu.Związujemy nóżki, układamy kuraka na ruszcie i stawiamy na blaszce.Pod 
kurczakiem układamy kilka nieobieranych ząbków 
czosnku.W czasie pieczenia jego aromat będzie przenikał do 
mięska.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, ale tylko na 15 minut.Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 30 minut.Po tym zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 30 minut.Teraz wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy termoobieg.
Kurczaka odwracamy piersią do dołu, aby soczek spłynął do niej.To zajmuje ok. 10-15 minut.

Wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy 
jabłka z 
rozmarynem i 
kurczak jest gotowy, pachnącyi smaczny.

Dodajemy chrzanik, 
ćwikłę i ...........mniam, mniam.................

Smacznego!