Wykonanie

Lubimy gołąbki, więc robimy ich dużo.
Włoska kapusta nadaje się do nich doskonale.Aby je zrobić musimy zgromadzić:-2 solidne
włoskie kapusty-ok. 1 kg mielonej
łopatki lub
mielonego mięsa wieprzowego-70 dkg
ryżu, czyli 7 torebek x 100g-2
marchewki-
przyprawę do bigosu-
przyprawę barbecue-warzywko-
pieprz-
olej
Surową
kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej się sparzała i aby łatwiejoddzielały się liście.
Kapustę wkładamy do garnka z wrzątkiem, zmniejszamy ogień i sparzamy z obu stron.Oddzielamy liście.
Kapusta włoska szybko się sparza. Nie można jej przegotować.W drugim garnku gotujemy
ryż w wodzie z dodatkiem warzywka przez 15 minut.Wysypujemy z woreczków do miski i studzimy.

Wycinamy zgrubienia liści.

Tak przygotowane liście odstawiamy do czasu przygotowania farszu.

Łączymy
ryż z
mięsem, dodajemy
przyprawę barbecue, warzywko i
pieprz do smaku.Mieszamy dokładnie składniki.


U nasady rozłożonego liścia układamy porcję farszu i zawijamy jak poniżej.




Gotowe gołąbki układamy na tacy posypanej
przyprawą do bigosu i
słodką papryką.Tym samym posypujemy po wierzchu.


Układamy na patelni na rozgrzanym
oleju i obsmażamy z obu stron.
Marchewkę kroimy w plasterki i po podsmażeniu gołąbków, na tym samym
olejupodsmażamy ją delikatnie.

Gołąbki układamy w naczyniach żaroodpornych, posypujemy
marchewką, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temp. 160 st. C.Gotowe.


Smacznego!