Wykonanie


Zapiekanka do złudzenia przypomina gołąbki, ale jest prostsza w wykonaniu i mimo wszystkoinaczej smakuje.Składniki:-niewielka główka
włoskiej kapusty-1/2 kg
mielonego mięsa-20 dkg
ryżu-2
marchewki-
przyprawa do bigosu-
przyprawa warzywna-
pieprz ziołowy i naturalny-
olej do smażenia
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem
przyprawy warzywnej i studzimy.
Kapustę nacinamy przy nasadzie liści i sparzamy. Wykorzystujemy całą
kapustę,do ostatniego liścia.

Z liści ścinamy zgrubienia.Posypujemy z obu stron
przyprawą do bigosu i zwijamy w luźne rulony.
Marchewkę kroimy w plasterki.
Ryż mieszamy z mielonym
mięsem i doprawiamy
pieprzem, warzywkiem i
pieprzem ziołowym.Farsz musi
mieć wyrazisty smak.

Na patelni z rozgrzanym
olejem obsmażamy
kapustę, aby nadać jej smak.

Na końcu podsmażamy
marchew.


W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę największych liści
kapusty tak, aby pokryłydno i boki naczynia.Posypujemy niewielka ilością podsmażonej
marchewki,

wykładamy
połowę mięsa, dociskając do dna i brzegów,

na
mięsie układamy warstwę z liści
kapusty i
marchewkę.Wykładamy pozostałe
mięso i przykrywamy pozostałymi liśćmi.

Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C na 45 minut.

Zapiekanka jest gotowa.


Wystarczy skropić
sosem pomidorowym, do tego ogóreczki kiszone z
cebulkąi mniam, mniam !

Smacznego!