Wykonanie
To ostatnio jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych. Rzadko się zdarza, żebym jakieś danie przygotowywała tak często, a to było u mnie i w tym, i w poprzednim tygodniu. Nie bez powodu. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają i całość jest po prostu przepyszna. Cieszę się, że dodałam
anchois, bo doskonale podkreśla smak
makaronu z sepią i
łososia. Proponuję, żebyście sami przekonali się, jak pyszne jest to danie :)
Makaron z sepią z
łososiem i
anchois- 350g
łososia- 2 łyżki
oleju-
sól,
pieprz- szczypta
papryki wędzonej- 2 ząbki
czosnku- 1
szalotka- 1
chili- 3 fileciki
anchois- 1
dymka1) Filet z
łososia przekroić na trzy kawałki, doprawić
solą (mało),
pieprzem i
papryką wędzoną.2) Włożyć na rozgrzaną patelnię z połową
oleju skórą do dołu, smażyć kilka minut, odwrócić i smażyć również kilka minut, po czym zdjąć z patelni, podzielić na kawałki i odłożyć.3) Na większej patelni rozgrzać resztę
oleju, podsmażyć posiekany
czosnek,
szalotkę i
chili, a pod koniec dodać
anchois i je rozdrobnić.4) Dodać ugotowany w międzyczasie
makaron, wymieszać i dołożyć kawałki
łososia.5) Podawać posypane posiekaną
dymką.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 660 kcal