Wykonanie

Najlepsze na mrozy jest oczywiście rozgrzewające jedzenie. Zimą sprawdzają się szczególnie gulasze, np. ten - z
sarniny, z dodatkiem
chili i
gorzkiej czekolady. Długo gotowane
mięso i aromatyczny, bogaty w smaku sos - czy może być coś lepszego?
Dziczyzna (którą oczywiście można zastąpić
wołowiną) i ciemna
czekolada to naprawdę świetne zestawienie, dzięki któremu danie nabiera głębi. Przygotowanie gulaszu jest bardzo proste, ale efekt pozytywnie zaskakuje. Warto wzbogacić "zwykłe" danie, dodając
czekoladę, by przekonać się, że w tak łatwy sposób można diametralnie je zmienić. Gulasz doskonale nadaje się także jako nadzienie do pajów czy zapiekanek.- 500g
sarniny (z udźca)- 1 duża
marchew- 1
cebula- 1
papryczka chili bez pestekpokrojona na 3 kawałki- 1/4 łyżeczki
kolendry- 1 łyżeczka kuminu całego- szczypta
chili w proszku- 1 czubata łyżeczka
mąki- 150ml
czerwonego wina- 125ml
wody (albo rosołu)- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 1
liść laurowy- 1/4 łyżeczki
soli- 15g
gorzkiej czekolady1)
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku.2) Dodać pokrojoną w kostkę
marchew i posiekaną
cebulę.3) Dodać
chili,
przyprawy i
mąkę i gotować chwilę, mieszając.4) Dodać
wino,
wodę,
koncentrat pomidorowy,
liść laurowy i
sól.5) Przykryć i gotować 1 1/2 - 2 godziny lub aż
mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając.6) Po zdjęciu z ognia dodać
czekoladę i dokładnie wymieszać.Przepis stąd .Czas przygotowania: 2 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 560 kcal