Wykonanie

Ten przepis nie musiał czekać zbyt długo na wypróbowanie. Gdy na niego trafiłam, wiedziałam, że to będzie to;) Tradycyjne
trufle z dodatkiem
śmietany czy
masła zdecydowanie wymagają "odchudzenia". Pomysł z dodaniem gniecionych
ziemniaków to strzał w dziesiątkę! Naprawdę świetnie zastępują te mniej zdrowe składniki. Nie można wyczuć różnicy, bo
trufle smakują idealnie i mają wspaniałą konsystencję. Jeśli wolicie, możecie ciemną
czekoladę zastąpić
mleczną. Ja na razie tego nie próbowałam, ale na pewno obie wersje są pyszne. W dodatku to wyjątkowo prosty przepis, który można modyfikować na jeszcze inne sposoby. Spróbujcie zmienić składniki do obtaczania (uwaga na
cukier puder, zbytnio wsiąka w powierzchnię
trufli) czy rodzaj esencji, ja na pewno tak zrobię przy następnym podejściu, które już niedługo;)
Trufle czekoladowe z
ziemniakami purée- 200g
gorzkiej czekolady- 175g zimnego niedoprawionego- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 1 łyżka
kakao do obtoczenia(lub
wiórki kokosowe czy posiekane
orzechy)1)
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej.2) Dodać
ziemniaki i esencję
waniliową i dokładnie wymieszać.3) Przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.4) Nabierać po łyżce masy i formować z niej kulki.5) Obtoczyć w
kakao i układać w formie wyłożonej papierem.6) Włożyć do lodówki, by
trufle zrobiły się bardziej zwarte.7) Przechowywać w lodówce do tygodnia.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba sztuk: 16Kaloryczność jednej sztuki: 45 kcal