Wykonanie

Nigella Lawson w swojej książce "Jak być domową boginią" napisała: "Gdyby łakomstwo mogło służyć za probierz, to byłyby moje ulubione
ciasteczka". To chyba całkiem niezła ich rekomendacja. Słodko-słone połączenia mają wielu zwolenników (w tym rzecz jasna mnie), co wcale nie dziwi. W tym wypadku to kontrast
między solonymi orzeszkami ziemnymi i resztą
ciasteczka sprawia, że są tak kuszące. Poza tym dzięki dodatkowi
margaryny są niezwykle lekkie i chrupiące, dlatego nie należy zastępować jej
masłem. Autorka poleca jeść je z
lodami waniliowymi, ale ja o tym zapomniałam. Konieczność wypróbowania tego zestawienia to chyba wystarczający powód, by upiec je ponownie;)- 75g
cukru trzcinowego + trochę na wierzch- 100g miękkiego
masła- 50g
margaryny- 1
jajko- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 175g
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 125g
solonych orzeszków ziemnych1) W dużej misce zmiksować
cukier z
masłem,
margaryną,
jajkiem i esencją
waniliową.2) Do mokrych składników wmieszać
mąkę i
orzeszki ziemne.3) Nałożyć po łyżeczce ciasta w odstępach 5 cm na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.4) Posmarować spód szklanki
olejem i zanurzyć w cukrze,a następnie delikatnie docisnąć
ciasteczka, by je spłaszczyć.5) Piec w temperaturze 190 st. C przez 8-10 minut i przełożyć na kratkę, żeby ostygły.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba sztuk: 30Kaloryczność jednej sztuki: 90 kcal