To danie mogłabym jeść częściej - jest szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i interesujące w smaku. Wcześniej jeszcze nie łączyłam mięsa z syropem klonowym. To zestawienie okazało się bardzo smaczne, zwłaszcza z dużym dodatkiem świeżo kruszonego pieprzu, dzięki któremu kurczak nabiera wyrazu (proponuję użyć go mniej, jeśli nie przepadacie zbytnio za pikantnymi potrawami). Słodyczmarchewki kontrastuje z ostrością mięsa i całość jest naprawdę pyszna.Pierś z kurczaka z syropem klonowym,czarnym pieprzem i marchewkami- 3 marchewki- olej do smażenia- 1 mała podwójna pierś z kurczaka- szczypta soli- 1 ząbek czosnku- 1/2 łyżki całych ziaren pieprzu- 1 łyżka octu balsamicznego- 100ml wody- 2 łyżki syropu klonowego- listki świeżego tymianku1) Marchewki pokroić wzdłuż na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie.2) Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim posolonego kurczaka przez kilka minut.3) Przełożyć na talerz i przykryć folią.4) Rozgnieść w moździerzu ziarna pieprzu.5) Dodać je na patelnię razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem.6) Po minucie wlać ocet balsamiczny.7) Dodać wodę i syrop klonowy, gotować przez ok. 3 minuty do zgęstnienia.8) Przełożyć z powrotem kurczaka na patelnię i gotować przez 5-6 minut, odwracając kilkakrotnie.9) Podawać z marchewkami, polane sosem i posypane tymiankiem.Inspiracja stąd .Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 250 kcal