Wykonanie
Ciasto drożdżowe to coś, co bardzo rzadko pojawiało się u mnie w domu. Oczywiście było to dawniej, teraz od czasu do czasu je piekę - tym razem stanęło na przepisie wywodzącym się z Finlandii. Wykorzystałam głównie
maliny, ale można użyć dowolnych
owoców jagodowych, nawet kwaśnych i po prostu posypać je większą ilością
cukru. Ciasto jest pachnące, wyraźnie maślane, a ciepłe smakuje wręcz wspaniale. Naprawdę warto je wypróbować, bo nadaje się na różne okazje, np. na wakacyjny piknik.

- 50g
drożdży– 300ml
mleka o temperaturze pokojowej– 200g
masła– 1l (ok. 640g)
mąki pszennej– 75ml (60g)
cukru– 1
jajko– 50g mielonych (lub posiekanych)
migdałów– 3 łyżki
bułki tartej– 2 łyżki
cukru– 1 opakowanie (500g)
malin– ok. 200g czerwonych
porzeczek– 6 łyżek
cukru– 1
jajko do posmarowaniaRozpuścić
drożdże w
mleku.Do
mąki dodać drobno posiekane
masło.Dodać
cukier,
jajko i
mleko z
drożdżami.Wyrobić gładkie ciasto.Posypać
mąką, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyłożyć na posypany
mąką blat.Lekko zagnieść i rozwałkować ok. 2/3 ciasta na prostokąttrochę większy niż forma o wymiarach 30x40cm.Włożyć ciasto do nasmarowanej formy, tak by przykryło jej spód i boki.Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.Resztę ciasta również zostawić na ten czas do wyrośnięcia.Wymieszać
migdały z
bułką tartą i
cukrem.Posypać ciasto tą mieszanką, wyłożyć na nie
owoce i posypać
cukrem.Resztę ciasta rozwałkować i pociąć na cienkie paseczki.Ułożyć z nich dekoracyjną kratkę na owocach.Posmarować ciasto rozmąconym
jajkiem.Piec w dolnej części piekarnika w temperaturze 225 st. C przez 10 minut.Podnieść o jeden poziom i piec przez kolejne 10 minut.Przykryć folią aluminiową, gdyby wierzch zbytnio się przypiekał.Przepis pochodzi z książki „Encyklopedia wypieków i pieczenia” wyd. Rea.Czas przygotowania: 2 godzinyLiczba porcji: 24Kaloryczność jednej porcji: 210 kcal