Wykonanie

Pamiętając, że żytnie muffinki były naprawdę udane, chciałam zrobić z taką
mąką tym razem ciasto. Dobrze, że trafiłam na blogu Moje Wypieki na ten przepis . Zamiast razowej, użyłam jednak białej
mąki żytniej, więc nie jest aż tak zdrowe;) Smakuje trochę inaczej niż wypieki z
mąki pszennej, ale równie dobrze. Jest wilgotne i aromatyczne, zniknęło prawie w całości od razu po upieczeniu, więc na zdjęciu tylko kawałek;D Obecnie w sklepach często można spotkać
mąkę żytnią, więc zachęcam do wypróbowania jej, najlepiej w tym pysznym, łatwym do zrobienia cieście.- 1 średnie
jabłko- 1 łyżeczka
cynamonu- 150g
mąki żytniej- 50g mielonych
migdałów- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 70g
masła- 50g golden
syrupu- 90g
cukru- 75ml
mleka- 1
jajko-
płatki migdałoweWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Obrane
jabłka pokroić w 1-centymetrową kostkę,wymieszać z
cynamonem i odstawić.W misce wymieszać
mąkę, mielone
migdały i
proszek do pieczenia.Do rondelka włożyć
masło, golden
syrup i
cukier i podgrzewać,mieszając, do rozpuszczenia
cukru.Lekko przestudzić.Dodać
mleko i roztrzepane
jajko, wymieszać.Wlać do suchych składników i wymieszać, by nie było grudek.Wmieszać
jabłka.Małą keksówkę nasmarować
masłem i wysypać
otrębami.Przelać do niej ciasto i posypać
płatkami migdałowymi.Piec w temperaturze 170 st. C przez ok. 45 minut.Wystudzić w formie.Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 15Kaloryczność jednej porcji: 130 kcal