ßßß Cookit - przepis na Ciasto z orzechami włoskimi i cynamonem

Ciasto z orzechami włoskimi i cynamonem

nazwa

Wykonanie

W książce "Kuchnia żydowska" wyd. Olesiejuk znalazłam przepis na "ciasto do kawy z cynamonową kruszonką". Nie wiem, na ile jest to kruszonka, ale nie zmienia to faktu, że wyglądało bardzo smacznie i takie też okazało się po upieczeniu:D Wilgotne (dzięki śmietanie), ale z chrupiącym akcentem orzechów. Takie zwykłe-niezwykłe ciasto, pachnące cynamonem, w sam raz do tej kawy, niech będzie;)
- 110g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki (45g) cukru
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 225g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 115g miękkiego masła
- 115g cukru
- 3 jajka
- 350ml (380g) śmietany 12%
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- cukier puder do posypania
W małej misce wymieszać orzechy, cukier i cynamon.
Do średniej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W dużej misce przez ok. 2 minuty miksować masło i cukier.
Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, za każdym razem ubijając na gładko.
Miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę na trzy razy na zmianę ze śmietaną.
Dobrze połączyć i dodać esencję waniliową.
Do nasmarowanej formy do tarty przełożyć 1/3 ciasta i równo rozprowadzić.
Posypać połową kruszonki orzechowej.
Przykryć kolejną 1/3 ciasta i posypać resztą kruszonki.
Przykryć ją pozostałym ciastem i wygładzić wierzch.
Piec przez 50-55 minut w temperaturze 180 st. C.
Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/02/ciasto-z-orzechami-i-cynamonem.html