Wykonanie
W książce "Kuchnia żydowska" wyd. Olesiejuk znalazłam przepis na "ciasto do
kawy z
cynamonową kruszonką". Nie wiem, na ile jest to kruszonka, ale nie zmienia to faktu, że wyglądało bardzo smacznie i takie też okazało się po upieczeniu:D Wilgotne (dzięki
śmietanie), ale z chrupiącym akcentem
orzechów. Takie zwykłe-niezwykłe ciasto, pachnące
cynamonem, w sam raz do tej
kawy, niech będzie;)- 110g posiekanych
orzechów włoskich- 4 łyżki (45g)
cukru- 1 1/2 łyżeczki
cynamonu- 225g
mąki- 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 115g miękkiego
masła- 115g
cukru- 3
jajka- 350ml (380g)
śmietany 12%- 1 łyżeczka esencji waniliowej-
cukier puder do posypaniaW małej misce wymieszać
orzechy,
cukier i
cynamon.Do średniej miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę.W dużej misce przez ok. 2 minuty miksować
masło i
cukier.Stopniowo dodawać roztrzepane
jajka, za każdym razem ubijając na gładko.Miksując na wolnych obrotach, dodać
mąkę na trzy
razy na zmianę ze
śmietaną.Dobrze połączyć i dodać esencję
waniliową.Do nasmarowanej formy do tarty przełożyć 1/3 ciasta i równo rozprowadzić.Posypać połową kruszonki orzechowej.Przykryć kolejną 1/3 ciasta i posypać resztą kruszonki.Przykryć ją pozostałym
ciastem i wygładzić wierzch.Piec przez 50-55 minut w temperaturze 180 st. C.Ostudzone posypać
cukrem pudrem.Czas przygotowania: 1 godzina 20 minutLiczba porcji: 12Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal