ßßß
Zdrowe przejście z zimy na wiosnę? Bez kataru i pokasływania? Może wzmocnicie się od wewnątrz masełkiem zielonym. Do smarowania na każdą kanapkę!Przepis:masło extra (min.82% tłuszczu)1 ząbek czosnku (chyba,że ktoś bardzo lubi to więcej)1 pęczek natki z pietruszkiWszystkie składniki wymieszać w moździerzu (lub w czym Wam wygodnie). I gotowe!Skład i rola czosnkuCzosnek to głównie woda (60%) i węglowodany (33%), ponadto zawiera olejki eteryczne, allinę i skordyninę A i B, czyli związki siarkowe. To właśnie podczas miażdżenia czosnku allina zamienia się w allicynę, która odpowiedzialna jest za intensywny zapach czosnku.Czosnek ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zawiera antyoksydanty i selen. Aby nie osłabić działania czosnku najlepiej spożywać go na surowo, choć krótka obróbka termiczna nie pozbawia go efektu przeciwgrzybicznego.Warzywo ma wpływ na obniżenie ciśnienia i poziomu cukru we krwi, jednak nie zastępuje leków na nadciśnienie/cukrzycę! Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, przełyku i prostaty.Dlaczego masło zawiera czosnek i natkę z pietruszki?Natka z pietruszki dodana jest z dwóch powodów. Po pierwsze ma cieszyć oko, w końcu idzie wiosna i wszędzie jest zielono, to i na kanapce też będzie. Po drugie natka z pietruszki osłabia intensywność zapachu z ust po spożyciu czosnku. Im więcej będzie natki, tym mniejsze czosnkowe odczucia będą na języku.Wartości odżywcze w porcji masełka (5g):Energia: 38 kcalBiałko: 0,11 gWęglowodany: 0 , 28 gTłuszcze: 4 , 13 gWitamina A: 53 , 68 mqgZatem dbajcie o siebie! I wzmacniajcie swoją odporność.