Wykonanie

Zdrowe przejście z zimy na wiosnę? Bez kataru i pokasływania? Może wzmocnicie się od wewnątrz
masełkiem zielonym. Do smarowania na każdą kanapkę!Przepis:
masło extra (min.82% tłuszczu)1 ząbek
czosnku (chyba,że ktoś bardzo lubi to więcej)1 pęczek
natki z
pietruszkiWszystkie składniki wymieszać w moździerzu (lub w czym Wam wygodnie). I gotowe!Skład i rola
czosnkuCzosnek to głównie
woda (60%) i węglowodany (33%), ponadto zawiera
olejki eteryczne, allinę i skordyninę A i B, czyli związki siarkowe. To właśnie podczas miażdżenia
czosnku allina zamienia się w allicynę, która odpowiedzialna jest za intensywny zapach
czosnku.
Czosnek ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zawiera antyoksydanty i selen. Aby nie osłabić działania
czosnku najlepiej spożywać go na surowo, choć krótka obróbka termiczna nie pozbawia go efektu przeciwgrzybicznego.Warzywo ma wpływ na obniżenie ciśnienia i poziomu
cukru we
krwi, jednak nie zastępuje
leków na nadciśnienie/cukrzycę! Zmniejsza ryzyko zachorowania na
raka piersi, przełyku i prostaty.Dlaczego
masło zawiera
czosnek i
natkę z pietruszki?
Natka z
pietruszki dodana jest z dwóch powodów. Po pierwsze ma cieszyć oko, w końcu idzie wiosna i wszędzie jest zielono, to i na kanapce też będzie. Po drugie
natka z
pietruszki osłabia intensywność zapachu z ust po spożyciu
czosnku. Im więcej będzie
natki, tym mniejsze
czosnkowe odczucia będą na
języku.Wartości odżywcze w porcji masełka (5g):Energia: 38 kcal
Białko: 0,11 gWęglowodany: 0 , 28 gTłuszcze: 4 , 13 gWitamina A: 53 , 68 mqgZatem dbajcie o siebie! I wzmacniajcie swoją odporność.