ßßß Cookit - przepis na Najlepsze masło czosnkowe

Najlepsze masło czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Podobno geniusz tkwi w prostocie, a najbardziej oczywiste rozwiązania najtrudniej wpadają do głowy.
Tak było ze mną i masłem czosnkowym. Dwoiłam się i troiłam, dodając przeróżne mieszanki przypraw, czy to kupne, czy samodzielnie komponowane, nie widząc jednocześnie, że początek mojej pracy powinien być zarazem jej końcem. Bo nie ma nic bardziej prostszego i pyszniejszego niż masło z czosnkiem i świeżą natką pietruszki. Na świeżo upieczonej ciepłej bułce. Bez udziwnień. Po prostu (co nie znaczy, że za parę dni nie zamieszczę przepisu na masło imbirowe, czy tymiankowe ;-) ).
UWAGA: w skazówka dla nielubiących pietruszki - polecam dodać do masła posiekany świeży tymianek albo koperek.
Co będzie potrzebne?
kostka masła (prawdziwego, o minimalnej zawartości tłuszczu 82%)
świeża natka pietruszki (drobno posiekana)
4 ząbki czosnku (duże, drobno posiekane albo przepuszczone przez praskę)
+ salaterka, widelec
Jak to zrobić?
Masło musi być miękkie, więc jeśli leżało wcześniej w lodówce, należy je wyjąć i poczekać aż trochę się rozpuści.
Mieszamy widelcem w salaterce masło, poszatkowaną pietruszkę i czosnek. Smarujemy nim ciepłą bułkę. Jemy :-)
Smacznego!
PS: masło doskonale sprawdza się jako smarowidło do tostów. Moim ulubionym dla niego zastosowaniem są pieczone w piekarniku kanapeczki z salami, oliwkami i mozarellą.
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/01/najlepsze-maso-czosnkowe.html