Wykonanie

Śpieszysz się rano, i nie masz czasu na śniadanie? Ta wersja zajmie Ci 5 minut, krojenia i mieszania składników. Reszta
zrobi się sama...na patelni. Podczas, gdy Ty możesz szykować się do pracy, szkoły, do wyjścia z domu.Dzisiaj przedstawiam Wam omleta, w dwóch wersjach jednocześnie, wystarczy dodać/zrezygnować z jednego składnika.Przepis:2
jajkapłatki owsianepapryka słodka (Ramiro na zdjęciu)- 1 duża
kukurydzaolej rzepakowy (w wersji light- można bez
oleju)
przyprawy:
oregano (wersja mniej ostra)/
chilli (wersja ostra)Omlet to szybkie i pożywne danie! Wystarczy wymieszać składniki i wylać na patelnię. Czas oczekiwania na gotowe gorące śniadanie pozwala zrobić wszystkie inne rzeczy, przed wyjściem z domu (ok.10 minut).Opcja bez
chilli, będzie mniej ostra, taka wytrawna, ale nie wypali Wam kubków
smakowych. Do wyboru wedle gustów.Wartość odżywcza 1 omleta:Energia: 372 kcal
Białko: 21,9 gWęglowodany: 42 , 1 gTłuszcz: 15 , 4 g (w tym 11 , 6 g pochodzi z jaj)Magnez: 84 mg*Cynk: 3 , 76 mg*W tym posiłku zwracam Waszą uwagę na ilość magnezu i cynku. Pierwszy makroskładnik zmniejsza ryzyko depresji oraz napięcia przedmiesiączkowego, dodaje nam energii. Drugi reguluje pracę gruczołów
łojowych, poprawia sprawność intelektualną, wzmacnia odporność. Magnez pokrywa 20% RDA(kobiet dorosłych) a cynk 33% RDA (kobiety dorosłe).Omlet to również propozycja dla osób na diecie, jako wysokobiałkowy posiłek, z dużą ilością błonnika, który zapewni duże pokłady energii i nasyci na długi okres czasu.Dzisiejsza propozycja bierze udział w akcji kulinarnej. O książce autorów możecie przeczytać tutaj.