ßßß Cookit - przepis na Makaron w ostrym czerwonym sosie

Makaron w ostrym czerwonym sosie

nazwa

Wykonanie

Kto lubi makarony i pomidory? A kto używa pieprz cayenne? Może Wam zasmakuje, nowa odsłona pomidorowego sosu w wersji wege.
Przepis jak zawsze prosty :)
Sos wymaga użycia jednego naczynia, w moim przypadku głębsza patelnia, w której dusiłam:
pomidory - 400 g
cieciorkę - 200 g
cebulę czerwoną - 1 średnia
czosnek - 2 ząbki
przyprawy papryka słodka, pieprz cayenne
oliwa z oliwek
Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek. Potem dodać rozdrobniony czosnek.Pomidory w tym daniu pochodziły z puszki, bo na te polskie jeszcze poczekam :P Dodać do naczynia. Poddusić. Przyprawić i gotowe!
Aaaa i makaron podać. Zostało mi troszkę wersji walentynkowej, w postaci serduszek, zatem czemu nie?
Z pieprzem cayenne w kuchni to był debiut, uprzedzam nowicjuszy: ostrożnie z przyprawianiem.
Przy okazji, rozliczmy 1 porcję...
Energia: 433 kcal
Białko: 11,7 g
Węglowodany: 59 , 6 g
Tłuszcze: 8 , 6 g
Błonnik : 4 , 7 g
Potas: 720 mg*
* Ilość potasu w tym jednym posiłku to 15,31% RDA (dla osób dorosłych). Potas przyczynia się do usuwanie zbędnych produktów materii, wywiera korzystny wpływ na pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego.
Błonnika zaś w tym zestawieniu jest 4 , 7 g, i spełnia on przynajmniej 25% dziennego minimalnego spożycia.
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2014/03/makaron-w-ostrym-czerwonym-sosie.html