Wykonanie

Kto lubi
makarony i pomidory? A kto używa
pieprz cayenne? Może Wam zasmakuje, nowa odsłona
pomidorowego sosu w wersji wege.Przepis jak zawsze prosty :)Sos wymaga użycia jednego naczynia, w moim przypadku głębsza patelnia, w której dusiłam:
pomidory - 400 g
cieciorkę - 200 g
cebulę czerwoną - 1 średnia
czosnek - 2 ząbki
przyprawy papryka słodka,
pieprz cayenneoliwa z oliwekCebulę podsmażyć na
oliwie z oliwek.
Potem dodać rozdrobniony
czosnek.
Pomidory w tym daniu pochodziły z puszki, bo na te polskie jeszcze poczekam :P Dodać do naczynia. Poddusić. Przyprawić i gotowe!Aaaa i
makaron podać. Zostało mi troszkę wersji walentynkowej, w postaci serduszek, zatem
czemu nie?Z
pieprzem cayenne w kuchni to był debiut, uprzedzam nowicjuszy: ostrożnie z przyprawianiem.Przy okazji, rozliczmy 1 porcję...Energia: 433 kcal
Białko: 11,7 gWęglowodany: 59 , 6 gTłuszcze: 8 , 6 gBłonnik : 4 , 7 gPotas: 720 mg** Ilość potasu w tym jednym posiłku to 15,31% RDA (dla osób dorosłych). Potas przyczynia się do usuwanie zbędnych produktów materii, wywiera korzystny wpływ na pracę
mięśni, w tym
mięśnia sercowego.Błonnika zaś w tym zestawieniu jest 4 , 7 g, i spełnia on przynajmniej 25% dziennego minimalnego spożycia.