ßßß Cookit - przepis na Indyk w rozmarynie i mleczku kokosowym

Indyk w rozmarynie i mleczku kokosowym

nazwa

Wykonanie

Przyszła pora na indora. Testowałam zakup mleczka kokosowego i eksperymentu, który pierwotnie się nie powiódł, bo przegięłam z przyprawami. Ale o tym później.
Przygotowałam zatem pierś z indyka w sosie z mleczka kokosowego i koperku w roli głównej.
Składniki:
pierś z indyka (duża była 800g)
koperek (cały pęczek)/ w zamyśle była kolendra :)
mleczko kokosowe (200 ml)
pieprz cytrynowy
sól
ryż
Mięso ugotowane, potem duszone w pozostałych składnikach. Na koniec przyprawy. Podane z ryżem białym.
Mleczko zawitało u mnie pierwszy raz, i był to zaskakująco dobry zakup, zważywszy na to,że fanką kokosowych wiórków i kosmetyków nie jestem :P
Także powracając do pierwotnego eksperymentu czyli indyk w rozmarynie, okazał się pomyłką . Dlaczego? Bo efekt po ilości dodanego rozmarynu był oszałamiająco....ostry. Do indyka i kurczaka nie polecam.
W ten oto sposób z piersi w rozmarynie (opłukanej,oskrobanej i obgotowanej) powstała całkiem zjadliwa pierś w mleczku kokosowym . Na zdjęciu poniżej pierś we wcieleniu pierwszym. No cóż....człowiek całe życie się uczy, a z moją skłonnością do eksperymentowania...to jeszcze jeden dzień dłużej :).
Smacznego!
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2014/02/indyk-w-rozmarynie-i-mleczku-kokosowym.html