Wykonanie
Przyszła jesień, razem z nią olbrzymie pokłady beta-karotenu zawartego m.in.: w dyni. Znajdziecie tutaj alternatywę na zupę z dyni, zupę krem z dyni i krem z dyni. Oczywiście żartuję... ale to jednak inna jej postać-
sałatka. Wprawdzie tylko z dwóch składników, ale doskonale się uzupełniających.

Na
sałatkę składają się
dynia i
por. I właściwie to wszystko :)Przepis na 6 porcji (jako dodatku do dania głównego):1 kg dyni1 duży
porDynię pokroić w większą kostkę, a
por w bardzo cienkie plasterki. Kostki dyni wrzucić do garnka, podlać szklanką
wody i gotować do miękkości, ok. 15 minut na małym ogniu. Później ostudzić i wymieszać z
porem. I gotowe.Użyłam tej sałatki jako zamiennika na
marchewkę z
groszkiem.I podałam do upieczonego
kurczaka. Dość dobrze się tolerowały.
Słodycz dyni złamała pikanteria
pora.
Mięso do którego zamierzacie podać tą
sałatkę, powinno być upieczone,duszone lub usmażone. Generalnie wyraźne :)Ocena dietetyczna 1 porcji:Energia: 62 kcal
Białko: 3,63 gWitamina B1: 0 , 16 mgWitamina B2: 0 , 24 mgWitamina C: 26 , 8 mgWitamina A: 925 , 33 jWartość kaloryczna porcji w stosunku do wagi, w tym przypadku to 233 g, to naprawdę niewiele.
Dynia jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i A, a także cynku, którego wartości nie przedstawiłam. Cynk, którego właściwości wykorzystuje się w leczeniu chorób skóry (m.in. trądziku), w tej potrawie jest,ale w ilościach mniejszych niż w innych propozycjach kulinarnych, gdzie
dynia, stanowi danie główne, albo są to
pestki dyni. W tym przypadku na 1 kg dyni przypada mniej cynku niż na 1
selera.Witamina A, która również zapewnia zdrowy wygląd skóry i dobre widzenie po zmierzchu, występuje tu w ilości 925 , 33 mcg! Przyjmijmy, że to oznaczenie mikrogramów- mcg. Dawka ta spełnia zapotrzebowanie dziennie w dla mężczyzn 102 , 81 % (przyjmując,że dawka 900 mcg) i 132 % RDA dla kobiet dorosłych (przy 700 mcg).Witaminy z grupy B. Tiamina jako składnik wpływający m.in. na gojenie się ran, występuje w
sałatce, w ilości 0,16 mg.Jest to 10% RDA dla osób dorosłych. Z kolei ryboflawina, witamina B2, która także wpływa m.in. na wzrok, spełnia także 10% RDA w jednej porcji. Ilość ok. 230 g sałatki zawiera 6,5 g błonnika.