ßßß
Na sałatkę składają się dynia i por. I właściwie to wszystko :)Przepis na 6 porcji (jako dodatku do dania głównego):1 kg dyni1 duży porDynię pokroić w większą kostkę, a por w bardzo cienkie plasterki. Kostki dyni wrzucić do garnka, podlać szklanką wody i gotować do miękkości, ok. 15 minut na małym ogniu. Później ostudzić i wymieszać z porem. I gotowe.Użyłam tej sałatki jako zamiennika na marchewkę z groszkiem.I podałam do upieczonego kurczaka. Dość dobrze się tolerowały.Słodycz dyni złamała pikanteria pora. Mięso do którego zamierzacie podać tą sałatkę, powinno być upieczone,duszone lub usmażone. Generalnie wyraźne :)Ocena dietetyczna 1 porcji:Energia: 62 kcalBiałko: 3,63 gWitamina B1: 0 , 16 mgWitamina B2: 0 , 24 mgWitamina C: 26 , 8 mgWitamina A: 925 , 33 jWartość kaloryczna porcji w stosunku do wagi, w tym przypadku to 233 g, to naprawdę niewiele. Dynia jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i A, a także cynku, którego wartości nie przedstawiłam. Cynk, którego właściwości wykorzystuje się w leczeniu chorób skóry (m.in. trądziku), w tej potrawie jest,ale w ilościach mniejszych niż w innych propozycjach kulinarnych, gdzie dynia, stanowi danie główne, albo są to pestki dyni. W tym przypadku na 1 kg dyni przypada mniej cynku niż na 1 selera.Witamina A, która również zapewnia zdrowy wygląd skóry i dobre widzenie po zmierzchu, występuje tu w ilości 925 , 33 mcg! Przyjmijmy, że to oznaczenie mikrogramów- mcg. Dawka ta spełnia zapotrzebowanie dziennie w dla mężczyzn 102 , 81 % (przyjmując,że dawka 900 mcg) i 132 % RDA dla kobiet dorosłych (przy 700 mcg).Witaminy z grupy B. Tiamina jako składnik wpływający m.in. na gojenie się ran, występuje w sałatce, w ilości 0,16 mg.Jest to 10% RDA dla osób dorosłych. Z kolei ryboflawina, witamina B2, która także wpływa m.in. na wzrok, spełnia także 10% RDA w jednej porcji. Ilość ok. 230 g sałatki zawiera 6,5 g błonnika.