Wykonanie
Czy są tutaj amatorzy naleśników? A malin? A
malin w naleśnikach? No to poczytajcie jakie niesie korzyści takie połączenie i jak je przyrządzić.Przygotowanie ciasta naleśnikowego to dość prosta sprawa trzeba
mieć:
mleko (1,5 szklanki)
mąka (1 szklanka)
jajko (1 szt.kl.M)
cukier (2 łyżeczki)
woda (ewentualnie do rozcieńczenia
ciastka)Wszystkie składniki wymieszać, na jednolitą konsystencję, przypominającą strukturę
śmietany 9%, czyli taką rzadszą. Ewentualnie dolać
wody.Naleśniki smażyć bez tłuszczu (wersja light) lub z
olejem rzepakowym (dla tych co nie muszą liczyć kalorii).Smażyć tylko po jednej stronie, po chwili, w momencie jak ciasto zacznie jaśnieć (dopiekać się) dorzucić na wierzchnią stronę
maliny, i smażyć pod przykryciem. W ten sposób oszczędzimy te
malinki :)Danie wysokobiałkowe, i dość sycące jako II śniadanie, kolacja . Cynk w tej potrawie pokrywa 10% RDA na ten pierwiastek w całodziennej diecie.Moje uwagi:Można podawać z
jogurtem naturalnym lub jeść same. Na zdjęciu jest mały naleśnik, można smażyć większe, choć uprzedzam że dłużej się dopiekają, i mogą się złamać podczas przenoszenia z patelni na talerz. Mniejsze wymagają krótszego czasu obróbki.