Wykonanie
Bułka, długa
bagietka z
mąki żytniej
Pierś z kurczaka (250g)
Sałata masłowa (8 listków)
Ser gouda (wiórki-80g)
Pomidor (średni-120g)
Ogórek małosolny (1 duży-200g)dodatkowo zrobiłam do niego sos równie prosty, przypominający
keczup, ale jednak bardziej skoncentrowany. Składa się na niego
koncentrat pomidorowy 30% (malutki słoiczek, 80g), do niego dodałam
jogurtu naturalnego (1 łyżkę) i
pieprzu czarnego zmielonego. Taka kwaskowo-ostra nuta :)Przepis:
Bułkę przekroić na pół, nie do końca jak mi to zasugerowano podczas przyrządzania :P, umyć listki
sałaty,
pomidora,
cebulę,
ogórka.
Potem pokroić. Pierś obtoczyć w przyprawach, i grillować. Ja użyłam tostera, z wymienną płytą do grillowania, było szybko i łatwo.:)Jeśli
mięso jest już zrumienione, układać je na
bułce wraz z wszystkimi warzywami, i polać sosem, jak ktoś lubi.Ach no i jak ktoś naprawdę się wysiłkował i spalał tłuszczyk, to
sera żółtego też sobie może sypnąć,bez wyrzutów sumienia :POcena dietetyczna dla 1 porcji:Energia: 378 kcal
Białko: 25,7 gTłuszcz: 7 , 7 gBłonnik: 6 , 5 gWapń: 226 mgCynk: 3 , 93 mgNiacyna: 9 , 37 mgWartość kaloryczna posiłku wskazuje na umieszczenie go w jadłospisie na obiad, który dodatkowo zmieści się we wcześniejszych godzinach popołudniowych. Porcja tej formy burgera w 34% składa się z
białka. Ilość tłuszczu w posiłku zawyża dodany
ser żółty, ponieważ z 7,77,7 g tłuszczu ogółem, aż 4,6 pochodzi z
sera. Oczywiście to tylko porównanie, dla potrzeb opisu; nie trzeba eliminować
sera z diety, bo równocześnie jest on źródłem
białka, zaraz po
mięsie. Ilość błonnika pokrywa 1/3 dolnej granicy zalecanej
dawki dziennej. Wapń pokrywa RDA w 25% przyjmując,że piszę o dawkowaniu Ca dla osób dorosłych.Cynk z kolei, wpływający m.in. na metabolizm wapnia, w dużej ilości pochodzi z
mąki żytniej. Tutaj to aż 1/2 RDA dla kobiet dorosłych i 25% dla mężczyzn w wieku powyżej 18 lat. I ostania niacyna,inaczej witamina PP, regulująca poziom cholesterolu we
krwi, tutaj pokrywa RDA aż w 60%, uśredniając dla kobiet i mężczyzn dorosłych.Życzę smacznego :)Gdybyście chcieli się jeszcze czegoś o tej potrawie dowiedzieć,albo czymś zapomnę to piszcie w komentarzach.