Wykonanie

Z
mąki orkiszowej razowej. Upiekłam ją z okazji moich jutrzejszych imienin, które dzisiaj świętowaliśmy ;). Do ciasta użyłam
masła roślinnego, więc w smaku jest lżejsza. Nadzienia
jabłkowego nie dosładzałam, a w cieście ilość
cukru jest niewielka, jest to więc, można powiedzieć zdrowsza wersja szarlotki ;). Wszystkim gościom smakowała i szybko znikała z talerzyków :).składniki:270 g
mąki orkiszowej razowej170 g
mąki ziemniaczanej200 g
masła roślinnego - schłodzonego3 malutkie
żółtka100 g
cukru trzcinowegooraz, na nadzienie:2 kg
jabłek szara reneta1 łyżeczka
cynamonu1 i 1/2 garści
rodzynek i
suszonej żurawinycukier puder do posypania na wierzchuprzygotowanie:
mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy
żółtka,
cukier oraz
masło i szybko zagniatamy ciasto. ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce 1,5 h.gdy ciasto się chłodzi, obieramy
jabłka, kroimy na mniejsze części, wrzucamy do większego garnka, odrobinkę podlewamy
wodą i dusimy, uważając by nie przypalić. gdy
jabłka zmiękną, ale pozostaną jeszcze w kawałkach, wrzucamy
rodzynki oraz
żurawinę, dodajemy
cynamon, mieszamy i odstawiamy gotowe nadzienie na bok.połową schłodzonego ciasta wykładamy dużą blaszkę, dziurkujemy widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. na tak podpieczony spód przekładamy przygotowane nadzienie
jabłkowe, drugą część ciasta ścieramy na grubych oczkach na wierzch. wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut.ostudzoną szarlotkę delikatnie posypujemy
cukrem pudrem.