Wykonanie

Na kresowe piero żki miałam smak już od dawna, i oto dzisiaj powstały :)).składniki:ciasto:400 g
mąki1
jajkoduża szczypta
soli50g
masła370 ml gorącej
wodyprzygotowanie:
mąkę przesiałam do miski, dodałam
sól i
jajko. do gorącej
wody dodałam
masło, poczekałam chwilkę jak się roztopiło i stopniowo wlewałam do
mąki mieszając wszystko widelcem. wygniotłam trochę ciasto w misce, przełożyłam na posypaną
mąką stolnicę i jeszcze chwilę powygniatałam podsypując trochę
mąki.kawałki ciasta podsypując
mąką rozwałkowywałam na cienkie placki, szklanką wycinałam kółka, nakładałam farsz, składałam ciasto na pół i zlepiałam brzegi.farsz:460 g
białego sera półtłustegook. 500 g
ziemniaków2
szalotkisólpieprz ziołowyświeżo zmielony
pieprz czarnyugotowane
ziemniaki i
ser przecisnęłam przez praskę, dodałam podsmażoną na masełku drobniutko pokrojoną
cebulkę, doprawiłam do smaku
solą i
pieprzami i dokładnie wymieszałam. w dużym garnku zagotowałam
wodę, dodałam łyżkę
oliwy, pierogi wrzucałam na wrzącą
wodę. po wypłynięciu na górę gotowałam na mniejszym ogniu około 1,5 - 2 minuty.gotowe pierogi zajadamy z
masełkiem lub kwa śną
śmietaną 12 % :))))))))))).





smacznego :)))))))).