Wykonanie
W tym roku miało nie być piernika, ale 2 dni przed Wigilią koleżanka dała mi przepis na szybki piernik, który postanowiłam wypróbować jeszcze na te święta i jak widać sie udało.Składniki: 2 szklanki
mąki, 1/2 szklanki
cukru, 1 szklanka
mleka, 2
jajka, 1/2 szkl anki
oleju, 2 duże łyżki
miodu, 2 łyżeczki
sody,
przyprawa do piernika/cynamon,
bakalie (ja dalam
rodzynki,
żurawinę suszoną,
płatki migdałowe)Przygotowanie: składniki suche wkładamy do miski wrzucamy
bakalie i mieszamy aby
bakalie obtoczyły sie w
mące. W drugiej misce mieszamy skladniki mokre. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy i wykładamy ciasto do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na programie góra/dół najlepiej na środkowym poziomie.