Wykonanie
Dziś znów w domu pachniało
bułkami. Tym razem do piekarnika wjechały bułeczki oparte znów na przepisie pracowni wypiekow .To juz drugi przepis z tej strony i nie ostatni, bo juz mam kilka innych upatrzonych. Przepis oryginalny nieznacznie zmieniłam, tzn. nie dodałam pasty tahini, bo akurat nie miałam, ale jak tylko ją zrobię na pewno wypróbuję z jej dodatkiem,
Bułki wyszły przepyszne miękkie, puszyste, delikatne, ze świetnie wypieczoną skórką. Niech sie chowają wszystkie sklepowe:)Niestety
bułki te mają jeden wielki minus - ciężko jest zjeść tylko jedną :)Składniki: 300 g
mąki pszennej, 3/4 łyżeczki
soli, 1 łyżeczka
cukru, 10 g świeżych
drożdży (lub łyżeczka suchych), 80 ml
wody (jeśli
jogurt jest bardzo gesty, można tę ilość zwiększyć do 100 ml), 150 g
jogurtu naturalnego, 1 łyżka sezamowej pasty (tahini) lub
oleju roslinnego, do posypania: 1 łyżka nasion
sezamu.Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką
cukru, dodać 2 łyżki
wody i odstawić na 10-15 minut.W misce połączyć
mąkę z
solą, rozczynem, resztą
wody,
jogurtem, pastą tahini lub
olejem. Zagnieść ciasto. (Można to zrobić mikserem, ja jednak zagniotłam ręką). Powinno być dosyć sprężyste. Gdyby kleiło się do rąk, należy dłonie posmarować lekko
olejem roślinnym. W razie potrzeby można do ciasta dodać odrobinę więcej
mąki lub
wody.Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 , 5 h.Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe bułeczki i układać je w tortownicy (25 cm) posmarowanej
olejem roślinnym lub wyłożonej papierem do pieczenia lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać
sezamem.Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut w tym czasie bułeczki powinny wyraźnie urosnąć.bułeczki wstawić w piekarnik nagrzany do 200 i piec 15-30 minut (czas pieczenia zależy przede wszystkim od wielkości bułeczek. Małe upieką się szybciej). Ja pieklam 25 minut.Upieczone
bułki ostudzić na kuchennej kratce.Z podwójnej porcji wyszło mi 15 bułeczek.Ponieważ
drożdze, których początkowo użyłam kiepsko się ruszyły dodalam ich więcej. W
sumie około 40 gram
drożdży (przy podwójnej porcji).