ßßß
Składniki: (8 roladek)1 pojedyncza pierś kurczaka3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki3/4 szklanki bulionu3 łyżki sera mascarponepół kulki mozzarellipół opakowania ciasta francuskiego1 cebulaliście świeżej bazyliisól, pieprz, granulowany czosnek1 jajkoziarna do dekoracji: u mnie siemie lnianie. Mogą być pestki dyni lub słonecznikaPrzygotowanie kurczaka:Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Kroimy w cienkie paski (około 1 cm szerokości). Układamy w naczyniu żaroodpornym.Gorący bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym. Dodajemy stopniowo mascrarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy pomidorowym sosem. Pieczemy pod przykryciem 30 minut w 190 stopniach. Bez odkrywania pozostawiamy do ostudzenia.Przygotowanie roladek:Ciasto kroimy na 8 prostokątów jak na zdjęciu. Smarujemy każdy kawałek 2 łyżeczkami sosu jaki nam pozostanie po upieczeniu mięsa. Posypujemy granulowanym czosnkiem.Na sos układamy mozzarellę pokrojoną w cienkie półplastry i liście bazylii.W dolnej części prostokątu kładziemy pasek mięsa i zwijamy roladkę.Gotowe roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego (zachowajmy odstępy). Możemy taką blaszkę z surowymi roladkami przechowywać w lodówce.Przed pieczeniem każdą roladkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami.Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.Smacznego!
