ßßß Cookit - przepis na Przekąski z ciasta francuskiego / kurczak

Przekąski z ciasta francuskiego / kurczak

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię przekąski z ciasta francuskiego. Mają tę olbrzymią zaletę dla gospodyni, że nie trzeba opuszczać gości by podać coś na ciepło. Wszystko szykujemy wcześniej (mało pracochłonne). Gdy uznajemy, że już czas coś zakąsić włączamy piekarnik i wyjmujemy z lodówki gotowe roladki. Upieką się szybko bez naszego udziału i już wracamy do gości z talerzem parujących przekąsek.
Dziś w wersji z kurczakiem pieczonym w pomidorowym sosie z mascarpone.
Do zdjęć pozowała doniczka z bazylią.
Składniki: (8 roladek)
1 pojedyncza pierś kurczaka
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
3/4 szklanki bulionu
3 łyżki sera mascarpone
pół kulki mozzarelli
pół opakowania ciasta francuskiego
1 cebula
liście świeżej bazylii
sól, pieprz, granulowany czosnek
1 jajko
ziarna do dekoracji: u mnie siemie lnianie. Mogą być pestki dyni lub słonecznika
Przygotowanie kurczaka:
Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Kroimy w cienkie paski (około 1 cm szerokości). Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Gorący bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym. Dodajemy stopniowo mascrarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy pomidorowym sosem. Pieczemy pod przykryciem 30 minut w 190 stopniach. Bez odkrywania pozostawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie roladek:
Ciasto kroimy na 8 prostokątów jak na zdjęciu. Smarujemy każdy kawałek 2 łyżeczkami sosu jaki nam pozostanie po upieczeniu mięsa. Posypujemy granulowanym czosnkiem.
Na sos układamy mozzarellę pokrojoną w cienkie półplastry i liście bazylii.
W dolnej części prostokątu kładziemy pasek mięsa i zwijamy roladkę.
Gotowe roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego (zachowajmy odstępy). Możemy taką blaszkę z surowymi roladkami przechowywać w lodówce.
Przed pieczeniem każdą roladkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami.
Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/06/przekaski-z-ciasta-francuskiego-kurczak.html