Wykonanie
Bardzo lubię przekąski z
ciasta francuskiego. Mają tę olbrzymią zaletę dla gospodyni, że nie trzeba opuszczać gości by podać coś na ciepło. Wszystko szykujemy wcześniej (mało pracochłonne). Gdy uznajemy, że już czas coś zakąsić włączamy piekarnik i wyjmujemy z lodówki gotowe roladki. Upieką się szybko bez naszego udziału i już wracamy do gości z talerzem parujących przekąsek.Dziś w wersji z
kurczakiem pieczonym w
pomidorowym sosie z
mascarpone.Do zdjęć pozowała doniczka z
bazylią.

Składniki: (8 roladek)1 pojedyncza
pierś kurczaka3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego Pudliszki3/4 szklanki
bulionu3 łyżki
sera mascarponepół kulki
mozzarellipół opakowania
ciasta francuskiego1
cebulaliście świeżej
bazyliisól,
pieprz, granulowany
czosnek1
jajkoziarna do dekoracji: u mnie
siemie lnianie. Mogą być
pestki dyni lub
słonecznikaPrzygotowanie
kurczaka:
Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Kroimy w cienkie paski (około 1 cm szerokości). Układamy w naczyniu żaroodpornym.Gorący
bulion mieszamy z
koncentratem pomidorowym. Dodajemy stopniowo mascrarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kurczaka oprószamy
solą i
pieprzem. Zalewamy
pomidorowym sosem. Pieczemy pod przykryciem 30 minut w 190 stopniach. Bez odkrywania pozostawiamy do ostudzenia.Przygotowanie roladek:Ciasto kroimy na 8 prostokątów jak na zdjęciu. Smarujemy każdy kawałek 2 łyżeczkami sosu jaki nam pozostanie po upieczeniu
mięsa. Posypujemy granulowanym
czosnkiem.Na sos układamy
mozzarellę pokrojoną w cienkie półplastry i liście
bazylii.W dolnej części prostokątu kładziemy pasek
mięsa i zwijamy roladkę.Gotowe roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego (zachowajmy odstępy). Możemy taką blaszkę z surowymi roladkami przechowywać w lodówce.Przed pieczeniem każdą roladkę smarujemy rozkłóconym
jajkiem i posypujemy ziarnami.Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.Smacznego!

