Wykonanie
Nawet jeśli na co dzień nie interesuje Was zdrowe odżywianie i nie zwracacie uwagi na to, co jecie, to warto chociaż raz na jakiś czas zapewnić organizmowi porządną dawkę zdrowia. Najlepiej w smacznej, przystępnej formie. Tym razem proponuję pastę kanapkową z
pieczarkami,
jajkiem i
szpinakiem.O właściwościach
szpinaku już
pisałam, zatem przypomnę tylko że jest ważny w profilaktyce przeciwnowotworowej.Pasta jest pyszna, lekko pikantna o delikatnym,
pieczarkowym aromacie. Ja najbardziej ją lubię z
chrupkim pieczywem i
rzodkiewką. Następnym razem planuję dodać ok 1/4 kostki
białego sera.Polecam Wam takie zdrowe śniadanie na dobry początek dnia :)

Potrzebujesz:250g
pieczarek2 średnie
cebule4
jajka ugotowane na twardo200 g
mrożonego szpinakupieprz ziołowy,
czosnek granulowany, ewentualnie
sól (ja nie
solę)1 łyżka
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę
pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy
cebulkę i szklimy. Dodajemy
pieczarki i smażymy na średnim ogniu koło 5 minut często mieszającDodajemy zamrożony
szpinak. Smażymy wszystko razem aż
szpinak się rozmrozi i odparuje. StudzimyPrzekładamy do miski i dodajemy 3 obrane, ugotowane na twardo
jajka. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy.Dodajemy jedno
jajko pokrojone w drobną kostkę (dla wyglądu, jak ktoś woli może je zmiksować z resztą).Pastę przekładamy do słoika i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.Smacznego!
