ßßß
Potrzebujesz:5 pomarańczy125g borówek amerykańskich1 bananpół melonamrożone truskawki i maliny (po około 150g)2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2,5 szklanki wrzątkuPapilotki do muffinkówPrzygotowanie:Pomarańcze dokładnie umyć. Przeciąć na pół i łyżką wyjąć cząstki pomarańczy. Zeskrobać resztki błonki i ponownie umyć połówkę pomarańczy.Połówki układać w naczyniu z zagłębieniami, które utrzyma pomarańcze w równej, poziomej pozycji. ja użyłam metalowej formy na muffiny> Jeśli takiej nie macie możecie poukładać połówki pomarańczy na szklankach.Do połówek wkładamy pokrojone owoce. Zaczynamy od największych kawałków a potem dopełniamy mniejszymi wolną przestrzeń. Owoców mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać (a nawet się nie powinno bo stracą kształt.Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężeniaGotowy deser przekładamy do papilotek. Jest to moim zdaniem konieczne, bo zawsze gdzieś spłynie kropla galaretki i ta łupinka może być klejąca. Poza tym bez papilotek niema jak odłożyć takiego deseru i trzeba zjeść wszystko na raz. Dodatkowo papilotki ułatwiają podanie - deser wygląda ładniej poziomo, niż jak się przechyla.Dekorujemy opcjonalnie: u mnie bita śmietana i czekoladowe ozdoby. Można nie dekorować wcaleSmacznego!
