Wykonanie
Przy dobrym spaghetti zawsze jest roboty na cztery ręce :) Lubię gotować wspólnie z mężem, chociaż rzadko mamy okazję. Dziś wolne od pracy więc od razu zakasaliśmy rękawy i do roboty :) Efekt znakomity.
Potrzebujesz:0,5 kg
mięsa mielonego wołowego0,5 kg chudej
cienkiej kiełbasy1
czerwoną paprykę (użyliśmy dwóch ale następnym razem weźmiemy jedną)2 puszki
pomidorów bez skóry4 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowego0,5 kg
pieczarekmakaron spaghetti2 duże
cebulepieprz,
oregano,
bazylia6 ząbków
czosnkuodrobina tartego
żółtego sera, jeśli lubicie posypać nim tego typu daniePrzygotowanie:
Cebulę i
paprykę kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Kiełbasę kroimy w cienkie półplastryNa patelni rozgrzewamy
oliwę i szklimy na niej
cebulę. Dodajemy
mięso mielone i smażymy do zbrązowienia. Dodajemy
pieczarki i
paprykę i smażymy 10 minut.Całość przekładamy do garnka, dodajemy
pomidory, koncentrat,
przyprawy i obrany i drobno posiekany
czosnek. Dusimy na małym ogniu koło 15 minut. W tym czasie smażymy
kiełbasę (może być na tej samej patelni). Pod koniec duszenia dodajemy do sosu
kiełbasę i jeszcze możemy ewentualnie doprawić do smaku.Smacznego!