Wykonanie
Dziś proponuję Wam zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Robię je, gdy poprzedniego dnia mam coś do upieczenia - obiad,
mięso,
chleb czy cokolwiek innego. Piekarnik pracuje więc żaden problem dorzucić do niego kilka
buraczków. Zajmie to raptem minutę :) Dzięki temu dzień później mamy znakomite śniadanie.

Potrzebujesz: (dla 1 osoby)2 małe
buraczki1
jajko1 okrągły plasterek
wędliny z
indykadużą garść liści
roszponki lub
szpinakukilka plasterków
mozzarelli lub
koziego seraszczypta granulowanego
czosnku (opcjonalnie) i świeżo mielonego
pieprzu1 łyżeczka
oliwy z oliwek+ szklanka soku 100% Tymbark (u mnie mój ulubiony smak
jabłka Champion)Przygotowanie
buraków (dzień wcześniej)Dzień wcześniej gdy pieczemy jakieś
mięsko czy inne pyszności dołóżmy do pieczenia nasze
buraki.1.
Buraki myjemy i odcinamy końcówkę. W naczyniu układamy folię aluminiową i wrzucamy
buraczki (nie obieramy). Posypujemy świeżo mielonym
pieprzem. Skrapiamy łyżeczką
oliwy. Dłonią rozprowadzamy
oliwę po burakach.2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 40-45 minut. Sprawdzamy nożem czy miękkie w środku.Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe.(ja piekę zawsze więcej bo uwielbiam te lekko pikantnte
buraczki i podjadam je na kanapki albo nawet same). W lodówce postoją koło 2 dni.Przygotowanie śniadania:1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.2. W formie do muffinków układamy plaster
wędliny by przypominał kwiat/ miseczkę. Delikatnie, żeby
wędliny nie rozerwać. Wbijamy
jajko do środka i dodajemy trochę świeżo mielonego
pieprzu. Można posolić jeśli ktoś potrzebuje - ja nie
solę.3. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Mamy czas zająć się innymi porannymi sprawami.4. Na talerzyku rozkładamy opłukaną
roszponkę, obrane i pokrojone w półplastry
buraki i
mozzarellę. Ja
buraczki posypuję odrobiną granulowanego
czosnku - to obłędnie pyszne zestawienie.5. Gdy
jajko sie zetnie wyjmujemy je delikatnie łyżką z formy i przekładamy na środek talerza.Smacznego!