ßßß
Składniki (na 8 małych słoiczków):1,5 kg wydrylowanych wiśni2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70%)2 czerwone papryczki chili1 łyżeczka cynamonu4 łyżki rumu0,5 kg cukru*20 g pektyny*sok z połowy cytryny** trzy ostatnie składniki można zamienić na cukier żelującyPrzygotowanie:1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min.2. Wiśnie przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, dodać czekoladę, cynamon i drobno pokrojoną papryczkę chili, zagotować, co jakiś czas mieszając.3. W międzyczasie wymieszać pektynę z 1 szklanką cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min.4. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia.5. Następnie dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru.6. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 10 min.Zaleca się pasteryzowanie dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku), jednak ja ten etap pomijam.Inspiracja: Moje Gotowanie - Konfitury i spółka (nr 1/2014)