ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewająca czekowiśnia, czyli dżem wiśniowy z czekoladą i chili

Rozgrzewająca czekowiśnia, czyli dżem wiśniowy z czekoladą i chili

nazwa

Wykonanie

Przy okazji wiśniowego kaszaka wspomniałam, że mnóstwo wiśni przerobiłam na różne dżemy - jedna seria jest z przyprawami korzennymi, druga z lawendą, a trzecia na bogato: z czekoladą, chili i rumem, czyli rozgrzewająca czekowiśnia dla dorosłych. To będzie prawdziwa przyjemność móc delektować się tym pysznym dżemem w mroźne dni. Polecam!
Składniki (na 8 małych słoiczków):
1,5 kg wydrylowanych wiśni
2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70%)
2 czerwone papryczki chili
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki rumu
0,5 kg cukru*
20 g pektyny*
sok z połowy cytryny*
* trzy ostatnie składniki można zamienić na cukier żelujący
Przygotowanie:
1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min.
2. Wiśnie przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, dodać czekoladę, cynamon i drobno pokrojoną papryczkę chili, zagotować, co jakiś czas mieszając.
3. W międzyczasie wymieszać pektynę z 1 szklanką cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min.
4. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia.
5. Następnie dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru.
6. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 10 min.
Zaleca się pasteryzowanie dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku), jednak ja ten etap pomijam.
Inspiracja: Moje Gotowanie - Konfitury i spółka (nr 1/2014)
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/07/rozgrzewajaca-czekowisnia-czyli-dzem.html