Wykonanie
Przy okazji
wiśniowego kaszaka wspomniałam, że mnóstwo
wiśni przerobiłam na różne
dżemy - jedna
seria jest z
przyprawami korzennymi, druga z lawendą, a trzecia na bogato: z
czekoladą,
chili i
rumem, czyli rozgrzewająca czekowiśnia dla dorosłych. To będzie prawdziwa przyjemność móc delektować się tym pysznym
dżemem w mroźne dni. Polecam!

Składniki (na 8 małych słoiczków):1,5 kg wydrylowanych
wiśni2 tabliczki
gorzkiej czekolady (min. 70%)2 czerwone
papryczki chili1 łyżeczka
cynamonu4 łyżki
rumu0,5 kg
cukru*20 g pektyny*sok z połowy
cytryny** trzy ostatnie składniki można zamienić na
cukier żelującyPrzygotowanie:1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min.2.
Wiśnie przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, dodać
czekoladę,
cynamon i drobno pokrojoną
papryczkę chili, zagotować, co jakiś czas mieszając.3. W międzyczasie wymieszać pektynę z 1 szklanką
cukru. Dodać do gotujących się
owoców i mieszać przez ok. 3-5 min.4. Dodać pozostałą ilość
cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia.5. Następnie dodać
sok z cytryny i
rum, dokładnie wymieszać. Jeśli
dżem będzie za kwaśny - dodać więcej
cukru.6. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący
dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 10 min.Zaleca się pasteryzowanie
dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku), jednak ja ten etap pomijam.Inspiracja: Moje Gotowanie -
Konfitury i spółka (nr 1/2014)