Wykonanie
To proste danie wymyśliłam ostatnio przez przypadek. Wiedziałam, że mam ochotę na
mięso, najlepiej mielone, warzywa i
brązowy ryż.Warzywa kupiłam te, które wpadły mi w oko -
marchewki i
cukinię. Oprócz tego
brokuł, ale jako dodatek do obiadu. No i
mielone mięso z indyka - delikatne, niesolone, świeżo mielone w moim ulubionym sklepie z drobiem. Wyszło lekko i smacznie!Klopsiki z
marchewką i
cukinią
Składniki:pół kilo
mięsa mielonego z
indyka4 małe
marchewkicebulacukiniasól,
pieprz,
słodka papryka,
pieprz ziołowy,
koperektrochę
wodyoliwa do smażenia
Mięso doprawiamy - ja dodałam to co w składnikach:
koperek,
sól,
pieprz ziołowy i
słodką paprykę. Mieszamy i formujemy klopsy.Rozgrzewamy
oliwę na sporej patelni i szklimy
cebulę posiekaną w kostkę. Dorzucamy i obsmażamy klopsy (ze wszystkich stron).
Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki, najlepiej na tarce (większość 4 - bocznych ma takie ostrze), dorzucamy do
mięsa z
cebulą.
Cukinię kroimy w kostkę i też wrzucamy na patelnię. Dolewamy trochę
wody (na dno), solimy lekko warzywa po wierzchu i dusimy całość pod przykryciem do miękkości
marchewek - jakieś 15-20 minut.Podajemy w
ryżem i surówką/sałatką/brokułem...Smacznego!