Wykonanie
To danie proste w wykonaniu, ale efektowne. Po prostu chwytamy warzywa, które dają się wydrążyć i napełniamy je
mięsem, które jest tak przygotowane, że przypomina farsz na gołąbki.Ja miałam
patisona (który został pokazany na zdjęciu),
kabaczek. Ale ten farsz jest na tyle uniwersalny, że nada się do wszelkich warzyw - czy to
cebul, czy
papryk.

Składniki:pół kilo
mięsa mielonego (u mnie
indyk, nie garmażeryjny)
cebulaszklanka suchego
ryżupieprz ziołowy,
sól, 1/2 łyżeczki
kurkumy, 1/2 łyżeczki
ostrej papryki, łyżeczka
słodkiej paprykiwarzywa:
kabaczek,
patison - ja miałam mały
kabaczek i
patison i zużyłam zaledwie połowę farszu, więc spokojnie starczy go na ogromny
kabaczek, lub kilka mniejszych warzyw
oliwaopcjonalnie trochę
twardego sera na wierzchWarzywa, które zamierzamy faszerować myjemy, przekrawamy -
kabaczek na pół, patisonowi odcinamy kapelusz. Drążymy dokładnie usuwając wszystkie pestki. Jeśli warzywo nie ma ich wiele, to drążymy również część miąższu, tak aby było jak najwięcej miejsca na farsz. Zostawiamy centymetrowy margines miąższu przy skórce, żeby nam się nie przerwała.Pestki wyrzuciłam, ale miąższ jeszcze się przyda!
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z niewielką ilością
oliwy. Dodajemy
mięso, które obsmażamy następnie na złoty kolor, doprawiamy do smaku - oczywiście moje propozycje przypraw nie są wiążące ;)Miąższ warzyw, który wydłubaliśmy tworząc nasze "miseczki", kroimy w kostkę i dodajemy do
mięsa z
cebulą. Smażymy jeszcze około 10 minut.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją - do miękkości (ja gotuję 18-20 minut) w osolonej wodzie. Mieszamy z
mięsem.Wydrążone warzywa lekko solimy i napełniamy farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy następnie odrobinę
wody - warzywa mają stać w jej płytkiej warstwie.Pieczemy około 20 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Następnie posypujemy tartym
serem i zapiekamy 5 minut.Warzywa są gotowe, gdy są miękkie.Smacznego!
