Wykonanie
To ciasto, to jest hit! Ledwo skończyła się pierwsza porcja musiałam upiec kolejną, bo jest pyszne i robi się w chwilę.Mieszanie składników zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na nagrzanie piecyka do pożądanej temperatury.
Potem 25 minut pieczenia, posypać
cukrem i gotowe!Przepis zanotowałam oglądając program "Nigellissima" i okazał się strzałem w dziesiątkę.Miękkie, wilgotne i bezglutenowe ciasto, idealne gdy okazuje się, że za godzinę wpadną niezapowiedziani goście :)Dodatkowym plusem jest fakt, że składniki odmierzamy kubeczkiem po
jogurcie, więc nie potrzebujemy miarek i wagi!

Składniki:kubeczek
jogurtu naturalnegokubeczek (ten po
jogurcie)
mąki kukurydzianej2 kubeczki
cukrukubeczek
oleju3
jajkakilka kropli
aromatu cytrynowegocukier puder na wierzchOddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z
jogurtem i
cukrem, a następnie dodajemy
olej i
mąkę, mieszamy. Dodajemy aromat i skórkę, znów mieszamy.Dodajemy
białka i delikatnie łączymy je z pozostałymi składnikami.Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut (do suchego patyczka).Posypujemy wierzch
cukrem pudrem i jemy, gdy ostygnie.Smacznego!
