Wykonanie
Czasami nie mam siły na wycieczkę po zakupy, zwłaszcza po
mięso, bo inne rzeczy mam w sklepie koło domu.Wtedy mrożona
ryba jest dla mnie wybawieniem, bo zawsze można z niej coś wymyślić na obiad i można ją
mieć w zapasie.Jako, że dzięki współpracy z firmą Kupiec, akurat miałam
ryż Parboiled to postanowiłam wykorzystać tenże
ryż, mrożonego
dorsza i piękne
pomidory, które teraz mam w domu na stałe, ciągle uzupełniając ich zapas.Danie robi się szybko, a jest bardziej efektowne niż usmażona
ryba podana z
ryżem i
kiszoną kapustą :)

Składniki:opakowanie mrożonego
dorszadwa woreczki
ryżu Parboileddwa
pomidorykilka plastrów
sera pleśniowego (lub żółty, tarty)
sól,
pieprz,
koperekRybę rozmrażamy i doprawiamy
solą,
pieprzem i
koperkiem.
Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami.Na dno naczynia żaroodpornego przekładamy
ryż, na to
rybę, a na wierzchu układamy plastry
pomidorów.Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.Następnie układamy na wierzchu
ser i pieczemy 10 minut - aż się rozpuści.Smacznego!
