Wykonanie
Ufff... Witajcie po Świętach! Jak się trzymacie? Ja mam jestem ledwo żywa i cieszę się, że kończą się świąteczne smakołyki, bo poważnie ucierpiała przez nie moja dieta... Teraz wracam do normy, ale przecież zdrowe nie znaczy nudne i niesmaczne, więc upiekłam sobie babeczki :) Wiem, że
ciastka to nie jest coś czym powinnam się zajadać, ale pocieszam się, że moje to lepsza wersja tych słodkości. Oczywiście nie zawierają pszenicy, zawierają pełne błonnika
płatki jęczmienne i nie sypnęłam do nich za dużo
cukru.Mój przepis to modyfikacja przepisu ze strony, na której są przepisy z wykorzystaniem produktów firmy Kupiec - Klik!Babeczki z
bakaliami
Składniki:szklanka
mąki owsianejszklanka
płatków jęczmiennych firmy Kupiec2
jajka - ja dałam jedno, bo miałam bardzo duże (wiejskie klasy L)pół szklanki
olejupół szklanki
kefirupół szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniagarść
bakalii (
rodzynki,
żurawina,
papaja itp.)
Jajka ucieramy z
cukrem. Dodajemy
olej i
kefir, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą
mąkę,
płatki jęczmienne,
proszek do pieczenia i
bakalie. Mieszamy - do połączenia się składników, nie dłużej!Przekładamy ciasto do papilotek silikonowych, lub do wgłębień formy na muffinki, mniej więcej do 2/3 wysokości.Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.Smacznego!

