Wykonanie
Witajcie! Dziś przedstawiam Wam zupę, która zniknęła szybciej niż jakakolwiek inna.Nie sądziłam, że moja rodzina to tacy wielbiciele
czerwonej soczewicy, a jednak! Dolewka tu, dolewka tam i po zupie!Nie narzekam oczywiście (chociaż jeszcze bym jej pojadła chętnie), bo kolejne dokładki do największy komplement dla kucharza :)Zupa pochodzi z wspominanej już książki "Gotuj i chudnij szybko&łatwo", z której robiłam te maleństwa .Jest sycąca, mało kaloryczna, nie tłusta i przede wszystkim pyszna! Porcja ma podobno 238 kalorii, ale to przy założeniu, że podzielimy ją na 4 porcje. Ja żeby się najeść mogłabym podzielić zupę na 6 porcji :)Zupa z
czerwoną soczewicą
Składniki:ok. 1,5cm kawałek
imbirucebuladwa duże ząbki
czosnku (lub 3 mniejsze)szklanka
soczewicydwie duże
marchewki2 duże
ziemniakibulion warzywny (najlepiej domowy!)łyżka
oliwyłyżka
octu winnego (białego)5 kropli
sosu tabasco (opcja)2 łyżki
sosu Worcestershire (opcja)
sól i
pieprzImbir,
cebulę i
czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną
oliwę i smażymy aż
cebula się zeszkli.
Marchewki i
ziemniaki kroimy w kostkę, dorzucamy do reszty warzyw. Wsypujemy
soczewicę.Całość zalewamy
bulionem warzywnym, tak aby zakrywał warzywa.Gotujemy ok 30 minut aż warzywa będą miękkie.Doprawiamy
sosem tabasco, worcestershire,
octem,
solą i
pieprzem.Podajemy gorącą.Smacznego!

