ßßß Cookit - przepis na Zupa z soczewicą

Zupa z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Dziś przedstawiam Wam zupę, która zniknęła szybciej niż jakakolwiek inna.
Nie sądziłam, że moja rodzina to tacy wielbiciele czerwonej soczewicy, a jednak! Dolewka tu, dolewka tam i po zupie!
Nie narzekam oczywiście (chociaż jeszcze bym jej pojadła chętnie), bo kolejne dokładki do największy komplement dla kucharza :)
Zupa pochodzi z wspominanej już książki "Gotuj i chudnij szybko&łatwo", z której robiłam te maleństwa .
Jest sycąca, mało kaloryczna, nie tłusta i przede wszystkim pyszna! Porcja ma podobno 238 kalorii, ale to przy założeniu, że podzielimy ją na 4 porcje. Ja żeby się najeść mogłabym podzielić zupę na 6 porcji :)
Zupa z czerwoną soczewicą
Składniki:
ok. 1,5cm kawałek imbiru
cebula
dwa duże ząbki czosnku (lub 3 mniejsze)
szklanka soczewicy
dwie duże marchewki
2 duże ziemniaki
bulion warzywny (najlepiej domowy!)
łyżka oliwy
łyżka octu winnego (białego)
5 kropli sosu tabasco (opcja)
2 łyżki sosu Worcestershire (opcja)
sól i pieprz
Imbir, cebulę i czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy aż cebula się zeszkli.
Marchewki i ziemniaki kroimy w kostkę, dorzucamy do reszty warzyw. Wsypujemy soczewicę.
Całość zalewamy bulionem warzywnym, tak aby zakrywał warzywa.
Gotujemy ok 30 minut aż warzywa będą miękkie.
Doprawiamy sosem tabasco, worcestershire, octem, solą i pieprzem.
Podajemy gorącą.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/03/zupa-z-soczewica.html