Wykonanie
Uff... jeszcze tylko jeden egzamin i wolne - oby do Października, a nie Września :P Wczoraj zmęczona nauką postanowiłam skupić się na czymś innym dlatego postarałam się, żeby oprócz prostego szaszłyka na talerzu pojawiło się coś ciekawego, nietuzinkowego, nowego. Przepis zaczerpnęłam na najnowszego numeru "Mojego Gotowania", lekko zmodyfikowałam i wyszło super! Ostrzegam: To nie jest potrawa dla niecierpliwych, zwłaszcza jeśli kupicie malutkie
cukinie jak ja to uczyniłam. Przygotowanie zajmuje ok. 60minut - 30 na nadzienie+kręcenie roladek i 25-30 zapiekanie. Myślę, że przy dużych cukiniach kręcenie zajmie mniej czasu, ale nawet jeśli nie, to uwierzcie - warto.
Potrzebne Ci będą (na 3 porcje):2 małe
cukinie - nie te maluteńkie, takie pośrednie :)
serek - ja miałam Arla Pesto i
Rukola5
oliwek czarnych odsączonych z zalewy3 duże
suszone pomidory odsączone z
oliwyżółtkorozmarynSerek mieszamy z
żółtkiem,
solą i rozdrobnionymi
oliwkami i
pomidorami.
Cukinię kroimy obieraczką do warzyw na chudziutkie plasterki.Każdy plasterek smarujemy cienką warstwą masy serkowej, zwijamy w rulon i układamy pionowo w naczyniu do zapiekania, dość ciasno. Posypujemy po wierzchu
rozmarynem i zapiekamy ok 25 minut w 200 stopniach.Smacznego!