Wykonanie
Obiecywałam wczoraj zupę i oto ona. Jest naprawdę pyszna, ale popełniłam błąd nie przecierając jej przez sito, a trafiły mi się baaaardzo łykowate
szparagi... Niemniej jednak przepis do powtórzenia, a zaczerpnęłam go z bloga "Dzikowiec od kuchni" a dokładnie rzecz biorąc stąd - klik!Krem ze
szparagów
Potrzebujem y:
włoszczyznypęczka
szparagów białych2 zie mniaków
cebuliłyżki
masłasoli,
cukru,
ziela angielsk iego,
pieprzu,
tymianku, li ści laurowych
serka top ionego - ja miałam o smaku ementalera - można pominąćGotujemy
wywar z
włoszczyzny przyprawiony
solą,
pieprzem w ziarnach, zielem i liś ćmi laurowymi.
Szparagi obi
eramy, odłam ujemy stwardniałe końce (s ame się łamią gdzie trzeba gdy je wygniemy) i od ci namy główki, które zachow uj emy.
Szparagi kroimy na m niejsze kawałki i gotujemy w wywarze z dodatkiem odrobiny
cukru, przez 10 minut .Przez ten czas obieramy i kroim y
ziemniaki, obieramy i siekamy
cebulę, którą następnie po dsmażamy na
maśle na złoty kolor. Dorzucamy do zupy i gotujemy kol ejne 10 minut - do miękkości
szparagów i
ziemniaków. Miksujemy całość na gładko, przecieramy aby uniknąć łyka i znów doprowadzamy do wrzenia, po czym wrzucamy odłożone wcześniej główki i gotujemy przez 5 minut. Dorzucamy
serek topiony i doprawiamy do smaku.Smacznego!