ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

nazwa

Wykonanie

Obiecywałam wczoraj zupę i oto ona. Jest naprawdę pyszna, ale popełniłam błąd nie przecierając jej przez sito, a trafiły mi się baaaardzo łykowate szparagi... Niemniej jednak przepis do powtórzenia, a zaczerpnęłam go z bloga "Dzikowiec od kuchni" a dokładnie rzecz biorąc stąd - klik!
Krem ze szparagów
Potrzebujem y:
włoszczyzny
pęczka szparagów białych
2 zie mniaków
cebuli
łyżki masła
soli, cukru, ziela angielsk iego, pieprzu, tymianku, li ści laurowych
serka top ionego - ja miałam o smaku ementalera - można pominąć
Gotujemy wywar z włoszczyzny przyprawiony solą, pieprzem w ziarnach, zielem i liś ćmi laurowymi. Szparagi obi eramy, odłam ujemy stwardniałe końce (s ame się łamią gdzie trzeba gdy je wygniemy) i od ci namy główki, które zachow uj emy. Szparagi kroimy na m niejsze kawałki i gotujemy w wywarze z dodatkiem odrobiny cukru, przez 10 minut .
Przez ten czas obieramy i kroim y ziemniaki, obieramy i siekamy cebulę, którą następnie po dsmażamy na maśle na złoty kolor. Dorzucamy do zupy i gotujemy kol ejne 10 minut - do miękkości szparagów i ziemniaków. Miksujemy całość na gładko, przecieramy aby uniknąć łyka i znów doprowadzamy do wrzenia, po czym wrzucamy odłożone wcześniej główki i gotujemy przez 5 minut. Dorzucamy serek topiony i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/05/zupa-krem-z-biaych-szparagow.html