Wykonanie
Dzisiaj upiekłam pyszne drożdżówy z
rabarbarem, ale na nie jeszcze chwilę musicie poczekać, ponieważ za bardzo atakuję
drożdżami ostatnio.Dlatego postanowiłam Wam zaprezentować w ramach przerywnika danie obiadowe, którego wykonanie zajmuje nie więcej niż pół godziny, a efekt smakowy jest bardzo dobry:) Ja wykorzystałam składniki, które akurat miałam pod ręką, stąd nazwa, wiadomo. Ale myślę o powtórce - tym razem celowej :)Zapiekanka ze
schabem i
cukinią
Potrzebujemy (na 3-4 porcje)6 plastrów
schabu2 małych
cukiniikilku
suszonych pomidorów1/3 opakowania
śmietanki1/3 opakowania
sera pleśniowego - u mnie turkusowytartego
seramakaronu - u mnie ulubione małe kokardki pełnoziarniste
oliwysoli i
pieprzuNastawiamy
wodę na
makaron. W tym czasie kroimy
schab w kostkę,
cukinię w półplasterki,
ser w kawałeczki i
pomidory w kostkę. Wrzucamy do wrzącej
wody makaron :P
Schab doprawiamy
solą i
pieprzem, smażymy na złoto i dodajemy na patelnię
cukinię, znów doprawiamy do smaku. Smażymy, aż zacznie mięknąć - ale nie za mocno.Do brytfanki przekładamy prawie ugotowany
makaron (musi być mocno al dente) i
schab z
cukinią. Dodajemy
pomidory,
ser pleśniowy i
śmietankę - mieszamy. Posypujemy wierzch tartym
serem i zapiekamy całość ok 20 minut w 180 stopniach, aż
ser się rozpuści.Smacznego!