Wykonanie
Trochę mi smutno, że nie mam czasu dodawać więcej postów niż 1-2 tygodniowo... Niestety lekko nie jest, ale postaram się poprawić, zwłaszcza, że jeśli dobrze pójdzie to niedługo
będę miała jeszcze mniej czasu. Ale o tym
powiem innym razem, bo nie chcę zapeszać:)Jeśli chodzi o dzisiejszy wpis, to będzie on ściśle powiązany z jednym z moich ostatnich przepisów.Chodzi mianowicie o babę
drożdżową, która mimo, że była smaczna to niestety trochę obeschła i nie była już apetyczna w swojej pierwotnej postaci.Jako, że nie lubię gdy marnują się
owoce mojej ciężkiej pracy, a dodatkowo uwielbiam bajaderki postanowiłam dać owej babie drugie życie właśnie w formie tych szybkich
ciastek bez pieczenia.Jeśli lubicie bajaderki, a nie macie niepotrzebnego ciasta, to zawsze można je zrobić z
herbatników, ale lepiej wykorzystać resztki i
mieć czyste sumienie i pełny brzuch za jednym zamachem! :)Ziemniaczki/Bajaderki
Potrzebujemy :ok 200g pokruszonego na
mąkę niepotrzebnego ciasta lub
herbatnikówok 100g miękkiego
masłaok 3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżek
kakaobakalii (wystarczy garść)
czekolady i
mleka na polewę
Masło ucieramy z
cukrem. Dodajemy okruszki ciasta,
kakao i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy masę, którą da się formować, dodajemy
bakalie i znów mieszamy.Z masy robimy kuleczki i chowamy do lodówki. Podczas gdy bajaderki czekają w lodówce rozpuszczamy
czekoladę w takiej ilości
mleka, aby uzyskać niezbyt rzadką polewę.Polewamy bajaderki i ewentualnie dekorujemy posypką
cukrową,
orzechami czy wiórkami
kokosa.Odstawiamy do lodówki, żeby
czekolada zastygła.Smacznego!