Wstałam dziś raniutko i spojrzałam przez okno. Pierwszy rzut i widzę pochmurną szarą Warszawę, dużo mgły i mało radości. W takie poranki śniadanie nie może składać ze zwykłej kanapki. Stąd pomysł na placuszki i to nie byle jakie :) Przygotowałam placuszki owsiano marchewkowe a do nich przepyszny sos jogurtowojagodowy. Mój poranek od razu stał się bardziej kolorowy i radosny.Przepis ten bierze udział w konkursie „Dżem dobry, pobudka” organizowanym przez firmę Łowicz w serwisie durszlak.plSkładniki na placuszki:1 duża marchewka¾ szklanki płatków owsianych błyskawicznych1 serek homogenizowany waniliowy2 jajka2 łyżki mąki (ja użyłam ryżowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło klarowan eSkładniki na sos:2 łyżki dżemujagodowego Łowicz1 mały jogurt naturalnyPrzygotowanie:Marchewkę starłam na tarce o grubych oczkach i połączyłam z płatkami owsianymi. Dodałam jajka, serek homogenizowany, mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszałam i smażyłam placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym chwilę z każdej ze stron. W trakcie smażenia przygotowałam idealnie komponujący się do placków sos. Jogurt naturalny zmiksowałam z 2 łyżkami dżemujagodowego za pomocą blendera.Życzę Wam smacznego poranka :)