ßßß
Składniki:4 średniej wielkości ziemniaki2 średniej wielkości buraczki1 szklanka mąki orkiszowej2 jajkaSól himalajska1 opakowanie małego gęstego jogurtu naturalnego lub typu greckiego0,5 pomarańczy1 mała łyżeczka mioduPrzygotowanie:Składniki powinny być zimne więc dobrze przygotować je nawet dzień wcześniej. Ugotowałam najpierw buraczki, w kawałkach tak, aby szybciej były miękkie. Następnie ugotowałam także ziemniaczki, tak jak gotuje się na obiad. Ugotowane i schłodzone warzywa zmiksowałam za pomocą blendera. Następnie dodałam jajka i mąkę i wymieszałam. W dużym garnku zagotowałam wodę i posoliłam ją. Wrzucałam ciasto łyżką, formując kuleczki i czekałam aż wypłyną na wierzch, potem delikatnie wyjmowałam na talerz, by się nie rozpadły. Sos, jaki zaproponowałam, przygotowałam z gęstego jogurtu naturalnego, wyciśniętej pomarańczy i miodu. Wszystko wymieszałam i polewałam ugotowane kopytka. Smacznego !