Wykonanie
Pomysł na te nietypowe kluski przyszedł mi już kilka dni temu, postanowiłam go zrealizować przy najbliższej okazji. Nadarzyła się szybko i przy moim zadowoleniu, okazała się bardzo pomyślna. Co ważne, kluski rzucałam na wrzącą
wodę i przygotowałam je w wersji na słodko, szczególnie sos dodaje im wyjątkowej
słodyczy.

Składniki:4 średniej wielkości
ziemniaki2 średniej wielkości
buraczki1 szklanka
mąki orkiszowej2
jajkaSól himalajska1 opakowanie małego gęstego
jogurtu naturalnego lub typu greckiego0,5
pomarańczy1 mała łyżeczka
mioduPrzygotowanie:Składniki powinny być zimne więc dobrze przygotować je nawet dzień wcześniej. Ugotowałam najpierw
buraczki, w kawałkach tak, aby szybciej były miękkie. Następnie ugotowałam także ziemniaczki, tak jak gotuje się na obiad. Ugotowane i schłodzone warzywa zmiksowałam za pomocą blendera. Następnie dodałam
jajka i
mąkę i wymieszałam. W dużym garnku zagotowałam
wodę i posoliłam ją. Wrzucałam ciasto łyżką, formując kuleczki i czekałam aż wypłyną na wierzch,
potem delikatnie wyjmowałam na talerz, by się nie rozpadły. Sos, jaki zaproponowałam, przygotowałam z gęstego
jogurtu naturalnego, wyciśniętej
pomarańczy i
miodu. Wszystko wymieszałam i polewałam ugotowane kopytka. Smacznego !