ßßß
 
            
         Składniki:2 filety świeżego śledzia0,5 szklanki kaszy kuskus2 ząbki czosnku0,5 szklanki zielonego groszku1 łyżka oliwy1 łyżka cytrynySól himalajska, pieprz cytrynowyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. W małym garnku ugotowałam zielony groszek. Oliwę wymieszałam z sokiem z cytryny, szczyptą soli himalajskiej i pieprzu cytrynowego i wysmarowałam nią umyte płaty śledziowe. Na każdym z płatów umieściłam kilka kawałków świeżego czosnku. Włożyłam śledzie zawinięte w folię aluminiową do piekarnika. Gdy śledzie się piekły, zagotowałam w małym garnku wodę, posoliłam i zalałam nią kuskus (woda powinna wystawać na około 1 cm nad poziomem kaszy). Dodałam ugotowany groszek, wymieszałam i zostawiłam na 5 minut, by kuskus wchłonął wodę. Śledzie powinny być upieczone po około 20 minutach, można pięć minut przed końcem pieczenia odsłonić folię aluminiową. Śledzie podawałam z kuskusem i przyozdobiłam skórką z cytryny i limonki.
Składniki:2 filety świeżego śledzia0,5 szklanki kaszy kuskus2 ząbki czosnku0,5 szklanki zielonego groszku1 łyżka oliwy1 łyżka cytrynySól himalajska, pieprz cytrynowyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. W małym garnku ugotowałam zielony groszek. Oliwę wymieszałam z sokiem z cytryny, szczyptą soli himalajskiej i pieprzu cytrynowego i wysmarowałam nią umyte płaty śledziowe. Na każdym z płatów umieściłam kilka kawałków świeżego czosnku. Włożyłam śledzie zawinięte w folię aluminiową do piekarnika. Gdy śledzie się piekły, zagotowałam w małym garnku wodę, posoliłam i zalałam nią kuskus (woda powinna wystawać na około 1 cm nad poziomem kaszy). Dodałam ugotowany groszek, wymieszałam i zostawiłam na 5 minut, by kuskus wchłonął wodę. Śledzie powinny być upieczone po około 20 minutach, można pięć minut przed końcem pieczenia odsłonić folię aluminiową. Śledzie podawałam z kuskusem i przyozdobiłam skórką z cytryny i limonki.