Wykonanie
Jestem wielką fanką różnego typu serników i postanowiłam za eksperymentować z
ciastem wykonanym z samych
orzechów. Troszkę z ciekawości, czy rzeczywiście jego smak bardzo będzie przypominał tradycyjny sernik. No i okazało się, że bardzo przypomina! Jest wspaniały, ma delikatną i puszystą konsystencję i rozpływa się w ustach!!Jest bez
mąki, bez
cukru, bez tłuszczu!

Składniki:Spód:- 100 g
daktyli- 100 g blanszowanych
migdałów- szczypta
cynamonuMigdały moczymy około 2 godzin w wodzie. Następnie wrzucamy wraz z
daktylami i
cynamonem do blendera lub maszynki do mielenia i mielimy.Masa ma bardzo lepiącą konsystencję.Wylepiamy nią dno formy, w której będzie sernik.Wyłożoną blaszkę
spodem z
migdałów i
daktyli wkładamy do lodówki.W tym czasie przygotowujemy masę:Masa:- 500 g
nerkowców- puszka
mleka kokosowego (sama gęsta część)-
banan-
sok z limonki- 1/3 szklanki
syropu z agawy-
laska waniliiNerkowce moczymy w wodzie minimum 6-8 godzin (najlepiej zostawić na noc).Po upływie tego czasu wrzucamy je do blendera i miksujemy na proszek. Dodajemy gęstą część
mleczka kokosowego,
banana oraz
sok z limonki. Blendujemy ponownie. Na koniec dodajemy
syrop z agawy i
wanilię. Całość mieszamy dokładnie i wylewamy na
migdałowo-
daktylowy spód.Ciasto musi stężeć w lodówce minimum 2-3 godziny (ja zostawiłam na noc).U mnie podany z musem z
truskawek.SMACZNEGO!!!