Wykonanie
Domowe
lody mają tę podstawową zaletę, że dokładnie wiemy co mają w środku. Jak zrobimy je ze zdrowych składników, to jesteśmy spokojni, nawet jak dziecko je trzecią porcję
lodów w ciągu upalnego dnia. A ile frajdy jest przy wspólnym wybieraniu i mieszaniu składników. Jak dla mnie same plusy :) Zapraszam na
Lody truskawkowe z
płatkami jaglanymi .
Składniki:1 szklanka
mleka kokosowego z puszki1/2 szklanki
płatków jaglanych KUPIECok 1 łyżki
cukru1 dojrzały, spory
banan300g
truskawekWykonanie:
Mleko kokosowe przelewamy do rondelka, wsypujemy
płatki jaglane i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając. Zdejmujemy rondelek z palnika i zostawiamy do ostygnięcia.W międzyczasie
truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, a umytego
banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy za pomocą blendera. Dosładzamy do smaku (im słodsze były
owoce, tym mniej
cukru potrzebujemy) i po ponownym zblendowaniu przekładamy do foremek do
lodów i zamrażamy.