Wykonanie
Dzisiaj kolejne danie, tym razem wegetariańskie, z kuchni indyjskiej. Uwielbiam smak i aromat przypraw
indyjskich i staram się je używać w codziennym gotowaniu. Dzięki im intensywnym aromatom zwykłe codzienne dania uzyskują zaskakujące smaki. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością, bo wtedy dnia będzie nie do uratowania.

Składniki:-
cukinia- 2
marchewki- 2
cebule- 2
papryki (pomaranczowa/żółta i czerwona)- 5-6 różyczek
kalafiora- 2 ząbki
czosnku-
garam masala- pav bhaji
masala- 4 dojrzałe słodkie
pomidoryWarzywa dokładnie myjemy i kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w półkrążki.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy pokrojoną
cebulę i posiekany
czosnek. Chwilkę smażymy aż
cebula zrobi się szklista.Następnie warzywa (
cukinia,
marchew,
papryka,
kalafior) wrzucamy do miski, polewamy
oliwą i dodajemy około łyżeczki płaskiej przypraw pav bhaji
masala. Mieszamy i wykłądamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 min (lub do momentu aż warzywa będą al dente).Kiedy warzywa z piekarnika są gotowe, dodajemy do
cebuli i
czosnku. Dusimy około 2-3 min aż smaki się połączą. Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki
pomidory. Wszystko razem dusimy do momentu aż
pomidory się praktycznie rozpadną.Na koniec doprawiamy
przyprawą garam masala.Podajemy z
chlebkiem lub jako dodatek do
mięs czy kotletów jarskich (np. z
kaszy jaglanej czy gryczanej).SMACZNEGO!