ßßß
Składniki:- mąka typ 450- woda gazowana- mleko- szczypta soli- łyżka cukru- jajko (jeśli ktoś ma uczulenie może być bez jajka)Wszystkich składników dodaję na oko, aby konsystencja była odpowiednia. Po czym sprawdzić, że konsystencja jest ok i naleśniki nie wyjdą ani grube ani cienkie? Zanurzamy łyżkę w przygotowanym cieście i ciasto z niej spływa lecz pozostawia po sobie około 2-3 mm ślad. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 10 min, ponownie mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni. Ja nie dodaję oliwy do ciasta, natłuszczam tylko patelnię przed pierwszym naleśnikiem.Smażymy i gotowe placki faszerujemy czym chcemy.Nadzienie serowe:- 250 g sera białego tłustego- żółtko- 2 łyżki śmietany kwaśnej- cukierŻółtko ucieramy z cukrem, dodajemy ser. Jeśli konsystencja jest za gęsta - dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.SMACZNEGO!!!