ßßß
Składniki:- 5 kg mięsistych pomidorów (najlepiej podłużnych)- około 500 ml dobrej jakości oliwy- oregano- bazylia- rozmaryn- czosnek- sól- kapary- papryczki chili (opcjonalnie)Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyjmujemy pestki (możemy po parę zostawić, wówczas nadadzą lepszego aromatu pomidorkom).Tak przygotowane pomidorki rozkładamy ciasno na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, obficie posypujemy bazylią, oregano i rozmarynem. Dodatkowo posypujemy szczyptą soli.
Tak przygotowane pomidorki wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika i pieczemy do momentu aż będą suche ale jeszcze jędrne i mięsiste. Drzwiczki od piekarnika mogą byc lekko uchylone, wówczas para będzie ulatniała się na zewnątrz. U mnie cały proces trwał 8 godzin.
Gdy pomidorki są już "wysuszone" pozostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy oliwę. Wlewamy około 500 ml oliwy do garnuszka i podgrzewamy. NIE ZAGOTOWUJEMY! oliwa jest dobra jak zaczyna pachnieć. Jeśli będzie miała zbyt wysoką temperaturę możemy "usmażyć" pomidorki i z mięsistych kawałków będziemy mieli chipsy :)Gdy pomidorki wystygną wkładamy je dosyć ciasno do słoiczków. Na górę wrzucamy po garści kaparów, posiekany czosnek oraz po 2 papryczki chili.
Całość zalewamy ciepłą oliwą i zakręcamy. Słoiczki odstawiamy do góry nogami i mamy gotowe przetwory na zimę!SMACZNEGO!!!
