Wykonanie
Bulion z
mięsa drobiowego jest bazą wielu zup i
sosów. Przede wszystkim kojarzy mi się z przepysznym rosołkiem. Ale można też na nim ugotować zupę
ogórkową lub świąteczny żur. Zawsze gotuję więcej bo nie wiadomo kiedy może się przydać. ...
Składniki:2 lub 3 skrzydełka z
indykacebulasól,
pieprz,
ziele angielskie,
listki laurowe,
tymianek lub
rozmarynMięso myjemy i zalewamy zimną
wodą (tyle żeby przykryła
mięso). Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut i
wodę odlewamy razem z pianą (szumowinami). Następnie nalewamy ok. 3 litrów
wody, dodajemy
przyprawy i
cebulę. Gdy
woda zawrzy zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem nawet 2 godziny. Gdy potrzeba dolać
wody to uzupełniamy najlepiej gorącą. Ciepły
bulion wekujemy w słoiki a gdy przestygnie chowamy do lodówki. Zazwyczaj zużywam cały zapas w ciągu tygodnia.
Bulion ze słoika wystarczy rozcieńczyć
wodą, doprawić do smaku i zagotować.