Wykonanie

Składniki :
schab bez kości ( może być też karkowy) ok. kilograma
olejprzyprawy:
sól,
pieprz,
majeranekczosnek 3-5 ząbków
Mięso marynujemy jeśli chcemy uzyskać lepszy kolor i mocniejszy smak
schabu.Marynatę przygotowujemy na dzień lub dwa wcześniej. Umyte
mięso posypujemy
solą,
pieprzem,
majerankiem i pokrojonym
czosnkiem. Jeśli mamy domowy
ocet jabłkowy to polewamy
mięso 3 łyżkami
octu. Odstawiamy zafoliowane lub w zamkniętym pudełku do lodówki na conajmniej 8 godzin.
Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy od góry
olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni a po 30 minutach zmniejszamy do 150. Pieczemy przez godzinę i wyłączamy piekarnik ale
mięso zostawiamy w piecu. Musi powoli ostygnąć a najlepiej jakby poleżało w piekarniku jeszcze przez kilka godzin.Polecam podać schabik z
chlebem i
buraczkami